Gemeente Voorschoten

kasteel Duivenvoorde

Romantisch pianoconcert in kasteel Duivenvoorde

foto Hanna Shybayeva 2 Pianoconcert in kasteel Duivenvoorde Datum: zaterdag 24 april 2010
Aanvang: 20.00 uur
Entree: EUR 25 (inclusief drankje, programmablad, garderobe en parkeren op het gazon van het kasteel.)
Voorverkoop: Ruudolf Mode, Schoolstraat 87 te Voorschoten. Reserveren: Toonzetter 06 25 35 89 51.

Op zaterdag 24 april organiseert de Toonzetter een hartverwarmend pianoconcert in de ultieme sfeer van de prachtige Daniël Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. De jonge Wit-Russische pianiste Hanna Shybayeva, internationaal geroemd om haar veelkleurige muzikale interpretatie, speelt een romantisch en virtuoos programma met meesterwerken van Debussy, Rachmaninov en Chopin.

Impressionistische schetsen

Van de Franse componist Claude Debussy: selectie uit Preludes met idyllische kleurrijke impressionistische schetsen, van de grote Russische pianist-componist Sergei Rachmaninov de virtuoze Etudes Tableaux Opus 33 en 39 en - hoe kan het ook anders in het Chopin-jaar 2010 - van Frederic Chopin: klanken van Poolse passie in Mazurka Opus 50 en Scherzo Opus 20.

Van wonderkind tot volwassen pianiste

Sinds het begin van haar internationale carrière is Hanna Shybayeva (Minsk, 1979) uitgegroeid van elfjarige wonderkind tot de volwassen en boeiende pianiste van nu, geprezen door pers en publiek om haar muzikale interpretatie, energie, groot gevoel voor vorm en rijkdom van kleurenpalet, zowel solistisch en als partner in kamermuziek.

Al op haar zevende werd zij toegelaten tot een speciale school voor getalenteerde kinderen, en als 16-jarige trad zij toe tot de Belarus Muziek Akademie in Minsk (Wit-Rusland). Shybayeva won prijzen op vele concoursen. In 1990 1e prijs op het Internationale Casale Monferrato Piano Concours (Italië), daarna een tweetal prijzen op het Internationaal J.S.Bach Concours te Leipzig. In de loop der jaren won zij nog vele prijzen op internationale concoursen waaronder het YPF Nationaal Piano Concours in Amsterdam. Intussen had ze een druk schema met muziekfestivals, solorecitals en optredens met orkesten in Europa, Rusland en de VS, waaronder het Philharmonisch Orkest van Belarus en het Minnesota Symphony Orchestra (VS). Zij had het voorrecht te werken met vooraanstaande dirigenten waaronder de Nederlander Hans Leenders en de wereldberoemde Neeme Järvi. Ze ontving beurzen van grote fondsen als Unesco/New Names (Moskou), G.Soros Foundation, de Spivakov Foundation (Moskou), de Yuri Egorov Stichting (Amsterdam) en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 1999 kwam zij naar Nederland waar zij haar studie vervolgde bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze behaalde er in 2005 haar Master of Music met hoogste onderscheiding.

Drie CD's

Haar eerste CD-album verscheen in 2000, integraal uitgezonden op Radio-4. Bij Philips-Universal verscheen haar zeer lovend in de Nederlandse pers ontvangen tweede CD. Ze soleerde zij bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam en concerteerde op vooraanstaande podia als het Prinsengracht Concert & Festival en Concertgebouw (Amsterdam), Vredenburg Utrecht, het De Vereeniging Nijmegen en het Philharmonisch Orkest van Belgrado en het Philharmonisch Orkest van Dortmund onder leiding van de dirigenten Angel Shurev, Moshe Atzmon, Marc Russell-Smith en vele andere concertpodia in Nederland, Europese landen en de VS (New-York). In 2008 werkte ze mee aan een documentaire gebaseerd op S. Prokofiev's "The Unfinished Diaries", geproduceerd door "Up Front Entertainment Inc." in Canada. In februari 2009 verscheen Shybayeva's derde CD.

* 28 januari 2010