Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 april 2010

Dag van de Filosofie over Wet van de vrijheid

24 april in MIDI Theater Tilburg

In april start weer de landelijke Maand van de Filosofie, met als thema `Vrijheid'. Voor de bijbehorende Dag van de Filosofie, een van de hoogtepunten van de Maand, koos de Universiteit van Tilburg met medeorganisator Avans hogeschool het thema `Wet van de vrijheid'.

De ene mens denkt bij het begrip vrijheid direct aan de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid om te geloven. De ander vindt vrijheid vooral in ongelimiteerde vrije tijd en financiële overvloed. Weer een ander denkt eerder aan de bevrijding van een onderdrukker en het recht op zelfbeschikking. Wat moeten we eigenlijk verstaan onder vrijheid?

Vrijheid is volgens filosofen in ieder geval niet gelijk aan vrijblijvendheid. Het vrijheidsbegrip vraagt alsmaar om grenzen en definities. Bestaat er zoiets als absolute vrijheid? Heeft de mens überhaupt een vrije wil? Is vrijheid een individueel of een collectief ideaal? Hoe verhoudt zich morele tot juridische vrijheid? Is democratie de beste garantie voor onze vrijheid? Is de vrijheid van meningsuiting synoniem voor het recht tot belediging? Is de beeldende kunst vrijgesteld van verantwoordelijkheid? En wat betekent vrijheid voor een militair in bezet gebied?

Op de Dag van de Filosofie spreken filosofische zwaargewichten als Luuk van Middelaar en de Fransman Jean-Luc Nancy, maar ook bekenden uit de literatuur zoals Ramsey Nasr en Charlotte Mutsaers, de kersverse winnares van de P.C. Hooft-prijs. Tientallen sprekers uit allerlei vakgebieden belichten hun denken. Onder hen zijn Gerard Spong, Nausicaa Marbe, Paul Frissen, Cyrille Offermans, Khadije Arib, David van Reybrouck, Jonas Staal en Désirée Verweij. En speciaal voor wie niet genoeg heeft aan de denkers van nu worden de Franse filosofen Camus en Sartre opnieuw tot leven gebracht in de voorstelling van Theater EA.