Gemeente Meerssen


Vrijwilligerswerkdag Historische
Begraafplaats Korte Raarberg

Op zaterdag 24 april 2010 vindt van 10.00 - 15.00 uur een vrijwilligerswerkdag plaats op de historische begraafplaats aan de Korte Raarberg in Meerssen (nabij Damiaanberg). De vrijwilligersdag vindt plaats in het kader van de opknapbeurt van de historische begraafplaats.
Tijdens de vrijwilligersdag wordt onkruid verwijderd en wordt een start gemaakt met een inventarisatie van de grafmonumenten. De vrijwilligersdag vindt plaats in samenwerking met de Stichting Behoud Religieus Erfgoed Meerssen.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd een handje te helpen en samen met de medewerkers van de gemeente en de Stichting Behoud Religieus bij te dragen aan het behoud van een uniek stukje historie.

Opknapbeurt
De opknapbeurt van de historische begraafplaats is eind februari al van start gegaan. In het naastgelegen bosgebied en op de begraafplaats hebben inmiddels kap- en snoei- werkzaamheden plaatsgevonden. Daarnaast is begonnen met het herstel van de toegangspoort tot de begraafplaats en de grafkelder. Er wordt tevens een nieuwe omheining aangelegd. De nieuwe toegangstrap is inmiddels gereed (zie foto rechts). Gelijktijdig met de opknapbeurt van de historische begraafplaats is eind februari ook het startsein gegeven voor het bouwrijp maken van het naastgelegen bouwterrein aan de Damiaanberg in Meerssen.

Aanmelden
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Jaap Zomerplaag van de gemeente Meerssen, tel. 043-3661620 op via e-mail: jaap.zomerplaag@meerssen.nl. Zij worden vriendelijk verzocht zelf gereedschap en eventueel een kniematje mee te nemen. Voor koffie wordt gezorgd. De begraafplaats is te bereiken via het aangrenzende bosgebied. In de nabije omgeving is slechts beperkte parkeerruimte. Vandaar dat vrijwilligers worden verzocht zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen, of hun auto te parkeren op de parkeerplaats langs de Herkenberg.

Geschiedenis Historische begraafplaats aan de Korte Raarberg in Meerssen

In 1861 besluit de Kerkeraad een begraafplaats bij de Korte Raarberg in te richten. Het kerkhof bij de protestantse kerk was te klein geworden. De grafstenen op de begraafplaats hebben allen hun eigen verhaal. Zo liggen er oud-Indië-gangers en nazaten van rijke textielfamilies die zich in Zuid Limburg vestigden vanwege de schone lucht. Ook liggen architect J.M. van der Mey en zijn vrouw hier begraven, die als één van de grondleggers van de architectuurstroming 'De Amsterdamse School' onder andere het Scheepvaarthuis in Amsterdam heeft ontworpen en die in Geulle woonde. Ook ligt het graf van één van de grondleggers van de Stichting Limburgs Landschap, Ir. Van Schaïk hier.

Op verzoek van het kerkbestuur wordt met ingang van 12 maart 1965 de begraafplaats formeel gesloten. Vanaf die datum mogen geen mensen hier meer worden begraven. Sinds de sluiting vindt nog weinig onderhoud plaats aan de begraafplaats. Hierdoor raken de graven en de inrichting ernstig in verval.

Eind 2008 wordt het beheer en onderhoud overgedragen aan de gemeente Meerssen en wordt er gestart met consolidatiewerkzaamheden om verder verval tegen te gaan.