24 april Proefdierenda g

21/04/2010 10:03

Proefdiervrij

Proefdiervrij investeert 578.123,- Euro in proefdiervrije technieken

Den Haag, 21 april 2010 - Het Fonds proefdiervrije technieken van Proefdiervrij investeert 578.123,- Euro in de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethodes. Een cadeau voor Proefdierendag dat constructief bijdraagt aan het vervangen van de 578.123 proefdieren in Nederland.

Proefdierendag is bij uitstek de dag om stil te staan bij het leed van proefdieren in Nederland. Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij: 'Proefdierendag krijgt onvoldoende aandacht ten opzichte van Dierendag. Dit wordt ingegeven door het onzichtbare leed en de beperkte, beschikbare informatie over het proefdiergebruik in Nederland.'

Fonds vervangt proefdier door techniek

Met het Fonds proefdiervrije technieken financiert Proefdiervrij de ontwikkeling van proefdiervrije technieken. Proefdiervrij investeerde sinds de lancering van het fonds in 2009, al 578.123,- Euro. Met de ontwikkeling van Proefdiervrije technieken wordt duizenden dieren een leven als proefdier bespaard. Zuidgeest: 'Het Fonds proefdiervrije technieken heeft het eerste project succesvol gefinancierd. Het betreft een proefdiervrij onderzoeksmodel van het Erasmus Medisch Centrum naar de uitzaaiingen van kanker naar het bot. Het model laat zien dat onderzoek zonder proefdieren nauwkeuriger is en sneller resultaat boekt.'

Proefdiervrij verwacht dat het Fonds flink zal groeien en vanaf 2015 jaarlijks minimaal 1 miljoen euro beschikbaar stelt. 'Hiermee stelt Proefdiervrij de overheid een voorbeeld. Die faalt keer op keer in het vormgeven van het proefdierenbeleid in Nederland. Dit terwijl de maatschappelijke druk om proefdiervrije technieken te gebruiken steeds meer toe neemt', aldus Zuidgeest.

Proefdiervrij

Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren en die streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Dat is hard nodig, want volgens de laatste cijfers worder er jaarlijks in Nederland ruim een half miljoen proefdieren gebruikt. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier.





http://www.proefdiervrij.nl