Gemeente Pekela


Programma Oranje Bevrijdingscomité bekend.

Fakkel bij programma OBCP Het Oranje Bevrijdings Comité Pekela (OBCP) heeft het programma rond. In de periode van 24 april t/m 5 mei zal Pekela bol staan van de aktiviteiten en evenementen. Een speciale OBCP-krant, die binnenkort huis-aan-huis in Pekela zal verschijnen, brengt de Pekelders volledig en tot in detail op de hoogte van alles wat er valt te beleven.

Het wordt een bijzondere viering omdat om twee verschillende feestelijke gebeurtenissen gaat. De viering van 65 jaar vrijheid én het feit dat H.M. de Koningin haar 6e lustrum als staatshoofd gaat beleven. Het OBCP heeft in samenwerking met vele plaatselijke organisaties, verenigingen, het gemeentebestuur en zo'n 1200 vrijwilligers een zeer uitgebreid en gevarieerd programma weten samen te stellen.Â

Een onderdeel dat speciale aandacht verdient is de onthulling van het bevrijdingsmonument ter ere van de Poolse en Begische troepen die de Pekela's in april 1945 kwamen bevrijden. Het monument, waarvan de sokkel inmiddels is geplaatst, zal op 5 mei door een tweetal nog in levende zijnde oud-strijders uit Polen en België 's morgens rond 11.00 uur bij het gemeentehuis in Oude Pekela worden onthuld.

Dat zal gepaard gaan met het hijsen van de nationale vlaggen van beide landen en het ten gehore brengen van de nationale volksliederen. Het Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros zal speciaal voor deze gelegenheid ter plaatse het Poolse volkslied gaan zingen, evenals dat 65 jaar geleden ook het geval was. Het koor maakt daarmee een uitzondering op de regel, dat het nooit in de open lucht optreedt.

Ook de plaatselijke muziekvereniging SDG/Excelsior gaat bij deze ceremonie internationaal door het spelen van de Belgische nationale hymne.

Ook zullen vredesduiven worden losgelaten door Pekelders die op 5 mei hun verjaardag vieren, ballonnen worden opgelaten, toespraken worden gehouden door burgemeester Schollema, OBCP-voorzitter Bert Blaauw en zal het bevrijdingsvuur worden ontstoken.

De ceremonie wordt afgesloten met het spelen van de Europese hymne " Song of Joy".

Te downloaden:

* Activiteiten programma Pekela Koninginnedag en Bevrijdingsdag 2010.pdf