Ingezonden persbericht


Tekeningen en schetsen over oorlog
Herman van den Bosch in het Limburgs Museum

Van 24 april tot en met 18 juli 2010 is in het Limburgs Museum in Venlo een presentatie te zien over de kunstenaar Herman van den Bosch (1907-1993). Het getoonde werk concentreert op één thema: de Tweede Wereldoorlog. De tekeningen en schetsen zijn vervaardigd in uiteenlopende stijlen en ontstonden in Engeland waar de kunstenaar tijdens de oorlog verbleef. Voor deze presentatie is door Herman van den Bosch jr. een selectie gemaakt uit het oeuvre van zijn vader.

Herman van den Bosch genoot als Amsterdams jochie met volle teugen van het leven in de grote stad. Toen de ernst van het leven nadrukkelijker aan zijn deur klopte, vond hij werk bij een architectenbureau. Hij vervaardigde tekeningen van exterieurs en interieurs. Door de economische crisis in het begin van de jaren dertig verloor hij zijn baan. Maar hij kon in Maastricht aan de slag als ontwerper van tegels bij de Sphinx. Eind jaren dertig werd hij gemobiliseerd. Bij de inval van de Duitsers wist hij te ontkomen naar Engeland waar hij tot D-day zou blijven. In mei 1945 haalde zijn verloofde Jo Keizer hem op uit een kazerne in Vught. Ze kreeg een ander mens terug dan de joviale bon-vivant uit de jaren dertig. Hij was getekend door de oorlog. Dit blijkt uit de talrijke (spot)prenten uit die tijd.

Samen met zijn oude vriend Hameleers richtte hij de Staar Ateliers op, een bureau voor reclamewerk. Als het weer goed was, toog hij met zijn 'ezel' het Limburgse land in. Uit die tijd dateren de vele aquarellen en olieverfschilderijen van boerderijen en stadsgezichten. Veel commercieel gewin leverde het reclamewerk en de schilderkunst niet op. Toen in 1959 zijn tweede kind werd geboren, vond hij dat zijn inkomstenpositie enige zekerheid kon gebruiken. Hij ging ondergronds om in Valkenburg als landmeter de grotten te meten en in kaart te brengen. In de afgelegen gangen zijn nog vele sporen van zijn aanwezigheid te vinden. Zijn tekenactiviteiten concentreerden zich nu op de zaterdagen. Hij heeft vele honderden schetsen vervaardigd van Maastricht en Luik in alle vormen van stedelijke ontwikkeling en afbraak. De laatste tekeningen dateren uit augustus 1978. Daarna heeft hij geen pen, potlood of penseel meer aangeraakt. Wel kon hij met zichtbaar genoegen zijn vele schetsen doorbladeren. Wat restte waren de verhalen. Toen hij in 1993 stierf, waren de herinneringen aan vroeger inmiddels ook uitgedoofd.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zaterdag 11-17 uur
maandagen en Koninginnedag geslotenl