Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr.8 24 april 2010

Utrecht, 22 april 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 8 van 24 april, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

ROC-bestuurder: 'Het mbo heeft een leiderschapsprobleem' 'Met oplopende schaamte' bekeek Rob Franken, bestuursvoorzitter van ROC West-Brabant, de Zembla-uitzending over problemen bij Amsterdamse roc's. Het zat hem zo hoog, dat hij de dag erna op zijn weblog zijn Amsterdamse collega-bestuurder Bert Molenkamp bekritiseert. 'Een voorzitter die zich verschuilt achter zijn directeuren'. In een interview in het Onderwijsblad licht hij zijn ongebruikelijke stap toe. "U begrijpt dat ik de stroom van negatieve berichtgeving over het mbo helemaal zat was. Als collega-bestuursleden dan ook nog aan bijdragen aan die beeldvorming, dan is voor mij de maat vol." Zie voor meer info het artikel op de site.

Coververhaal: Acht vwo-scholen starten met Chinees als examenvak China is hot. Dat besef dringt inmiddels ook in de Nederlandse onderwijspraktijk door. Na de zomervakantie starten acht middelbare scholen met Chinees als examenvak op vwo-niveau.

Onderzoek: Speciaal onderwijs zuinig als een Zeeuws meisje In het speciaal onderwijs blijft veel geld op de plank liggen. Op de jaarlijkse begroting houden de regionale expertisecentra, de samenwerkingsverbanden Weer samen naar school en de sbo-scholen relatief veel geld over. In sommige gevallen al drie jaar lang meer dan 10 procent.

Nieuws: Vooraanmelding lerarenopleiding in de plus De hbo-lerarenopleidingen voortgezet onderwijs zitten flink in de plus. De vooraanmelding is ten opzichte van vorig jaar met 18 procent gestegen. Het meeste werk is in de Randstad.

Nieuws: Leerlingenaantal gedaald, arbeidsmarkt stabiel door pensioengolf Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is dit schooljaar gedaald met 4600. Crisis op de arbeidsmarkt? Nee, want de vervangingsvraag voor leraren blijft in basis- en voortgezet onderwijs groot door de pensioengolf. In het voortgezet onderwijs is er nog steeds een lichte groei. Vooral in de Randstad is werk, aan de randen van Nederland is het lastiger aan een baan te komen.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht

Het volgende nummer verschijnt op zaterdag 15 mei