Waterschap Groot Salland


Rioolwaterzuivering Kampen uitgebreid: opening en publieksdag

Laatste wijziging: 13 april 2010

Op zaterdag 24 april 2010 nemen burgemeester Koelewijn en dijkgraaf Dijk de vernieuwde rioolwaterzuivering aan de Oslokade 2 in Kampen officieel in gebruik. Zij worden hierbij geassisteerd door een groep leerlingen van basisschool De Zandberg uit IJsselmuiden. De bestaande installatie dateert uit 1980 en was nodig toe aan een facelift. Dit om de komende 25 jaar de toenemende stroom afvalwater uit de gemeente Kampen volgens de geldende normen te kunnen zuiveren voordat het op de IJssel wordt geloosd.

Waarom uitbreiding noodzakelijk

Het aantal inwoners en industriële activiteiten nemen in de loop der jaren gestaag toe. De groei van de hoeveelheid afvalwater loopt hiermee in de pas met als gevolg dat de bestaande rioolwaterzuivering Kampen uit zijn voegen barstte en het waterschap niet meer kon voldoen aan de 'afnameverplichting' van afvalwater uit de gemeentelijke riolering. Andere argumenten voor uitbreiding waren dat de biologische capaciteit van de installatie onvoldoende was en het proces van slibindikking behoorlijk verbeterd kon worden. Bovendien waren veel onderdelen verouderd en versleten en voldeed de rioolwaterzuivering niet geheel aan de Arbo-eisen.

Uitgevoerde werkzaamheden

De hydraulische capaciteit, wat inhoudt hoeveel water de rioolwaterzuivering kan verwerken, is vergroot van 2.400 naar 3.550 m³ per uur. Om deze hoeveelheid aan te kunnen is het bestaande ontvangwerk vergroot en een nieuwe (derde) nabezinktank gebouwd. Verouderde onderdelen zoals de beluchtingsinstallatie, de gasmotor/blowers en de elektrotechnische installatie zijn vervangen. Er is een warmtekrachtinstallatie geïnstalleerd die zorgt voor de benutting van het geproduceerde biogas dat bij het zuiveringsproces vrijkomt.

Hoofdrioolgemalen

Twee hoofdrioolgemalen pompen het afvalwater naar de rioolwaterzuivering. De ene, het gemaal IJsselmuiden is al in 2004 uitgebreid van 500 naar 758 m3 per uur en voldoet aan de toekomstige situatie. Dit gold niet voor het andere gemaal: Kampen. Daarom is de pompcapaciteit van dit gemaal vergroot van 1.900 naar 2.480 m3 per uur.

Intensieve samenwerking met gemeente Kampen

In overleg met de gemeente Kampen is na een uitgevoerde optimalisatiestudie besloten om de hydraulische capaciteit van de rioolwaterzuivering met 425 m3 per uur extra uit te breiden. De kosten hiervoor nam de gemeente Kampen voor haar rekening. Deze maatregel heeft tot gevolg dat de gemeente Kampen minder bergbezinkbassins hoeft aan te leggen, de capaciteit van aan te leggen rioolstelsels omlaag kan en riooloverstorten minder vaak werken. Een samenwerking die maatschappelijk voordeel en winst opleverde voor het milieu.

Publieksmiddag

Op 24 april is het publiek tussen 12.00 - 16.00 uur van harte welkom om op de rioolwaterzuivering een kijkje te komen nemen. Voor jong en oud is er een aantrekkelijk programma samengesteld: rondleidingen, hoe en waarom bestrijding muskusratten, ecologisch onderzoek 'wat leeft er in het water', skatebaan, stoomtreintje en een speurtocht. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Meer informatie over de Open Dag vindt u hier.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl