CDA

Reactie Van Hijum op versnelde invoering verhoging AOW-leeftijd zaterdag 24 april 2010
Het CDA-congres heeft zaterdag 24 april ingestemd met het amendement van het CDJA om de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd te hebben naar 67. Wat het CDA betreft wordt de AOW-leeftijd geleidelijk over een periode van tien jaar verhoogd. In 2015 naar 66 jaar en per 2020 naar 67 jaar. Uitbetaling van de aanvullende pensioenen zal aan dit invoeringsschema worden aangepast.
CDATV vraagt om een reactie van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.

Van Hijum ziet graag dat arbeidsmarktpositie van oudere werknemers verbeterd wordt: 'als je als oudere werkloze nu een baan zoekt, kom je er moeilijk tussen. Het CDA moet daar in de toekomst werk van gaan maken'. Â

Als de bevolking gemiddeld steeds ouder wordt terwijl de beroepsbevolking afneemt, moeten de lasten door een kleinere groep gedragen worden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de AOW maar ook voor bijvoorbeeld de zorg. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën is al langere tijd een probleem. Maar met de economische teruggang werd dat probleem veel groter. De overheid heeft forse ingrepen moeten doen om de tegenwind op te vangen. Daarbij is noodgedwongen geld gebruikt dat bestemd was voor onze toekomst.