Ministerie van Defensie

Landingsvaartuigen Johan de Witt smoren piraterij in de kiem

24 april 2010, 16.23 uur

Gadegeslagen vanaf de Johan de Witt brengen 2 landingsvaartuigen een in beslag genomen piratenschip op. Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft door het toepassen van een nieuwe tactiek, mogelijk dankzij haar landingsvaartuigen, al 2 keer piratenactiviteiten met succes verstoord. De Johan de Witt is pas een paar dagen bezig met patrouilles voor de Somalische kust.

De succesvolle patrouilles gebeuren anders dan tot nu toe. Het amfibisch transportschip van de marine kan met haar landingsvaartuigen dichter onder de kust opereren. In plaats van het opwachten en opsporen van piraten op de open oceaan, patrouilleert de Johan de Witt dichtbij bekende piratensteden en belet daar de piraten het vertrek.

Landingsvaartuigen

Foto: ministerie van Defensie

"Dat is precies wat er is gebeurd", vertelt majoor der mariniers Theo Mestrini, die leiding geeft aan een groepje landingsvaartuigen. Hij heeft zijn hut aan boord tijdelijk ingeruild voor een veldbed op het dek van een landingsvaartuig. "Vroeg in de ochtend bemerkten we opeens een grote vissersboot. Het lag nabij een piratendorp, waar we de afgelopen nachten al wat activiteiten hadden gezien." Na toestemming van de commandant van de Johan de Witt werd deze zogenoemde whaler benaderd. "Al snel bleek het hier te gaan om een whaler die als moedervaartuig voor piraten wordt gebruikt. Zij stonden op het punt naar de oceaan te vertrekken. Dat hebben we dus in de kiem gesmoord".

Flexibele inzet

Hr. Ms. Johan de Witt - Foto: ministerie van Defensie

Het was de tweede succesvolle actie in slechts 4 dagen. Inmiddels liggen 2 voormalige piratenboten op het dek van de Johan de Witt. De opvarenden zijn teruggestuurd naar de wal. "De Johan de Witt heeft 6 landingsvaartuigen bij zich", zet de commandant Ben Bekkering. "We kunnen dus telkens een flink deel van de kust bestrijken. Deze vorm van inzet is geheel nieuw. Het is een andere inzet dan we gewend zijn, maar dat toont de flexibiliteit van het schip en haar vaartuigen aan."

Somalische piraten maken het de scheepvaart door gijzelingsacties lastig in de Golf van Aden en voor de kust van Somalië. Daarom zijn de marines van een groot aantal landen sinds enige tijd actief in het gebied om de piraterij te bestrijden. De Johan de Witt neemt deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie. Het succes van de aanpak blijkt uit het feit dat de piraten steeds verder van huis opereren en het aantal succesvolle aanvallen afneemt.