Ministerie van Defensie

Medisch specialisten doen militaire ervaring op (video)

24 april 2010, 14.24 uur

Een opgebouwd Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem Tijdens een oefening met het Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem (MOGOS), een mobiel militair hospitaal, hebben militaire en civiele medisch specialisten deze week ervaringen en kennis uitgewisseld. De samenwerking met Defensie biedt de civiele specialisten de mogelijkheid om kennis op te doen met andere ziekten en verwondingen dan gebruikelijk in Nederland.

Bij Defensie werken een aantal medisch specialisten die normaal in een civiel ziekenhuis werken, maar die ook inzetbaar zijn bij militaire missies, oefeningen of, indien nodig, bij calamiteiten in Nederland of daarbuiten. De oefening van afgelopen week was een moment waarop militaire en civiele medische collega's hun operationele en vaktechnische kennis met elkaar uitwisselen. Ook is de oefening benut om de medici op elkaar ingespeeld te laten raken. In een uitzendgebied zijn ze volledig op elkaar aangewezen. Voor de samenwerking met civiele specialisten heeft Defensie contracten met 12 ziekenhuizen. Ook gaan civiele artsen als reservist of op vrijwillige basis mee op missies.

Medisch specialisten oefenen met Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem. * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 24 april 2010 | wmv | 2:22 | 5.8 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 24 april 2010 | mp4 | 2:22 | 9.1 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 24 april 2010 | 3gp | 2:22 | 1.4 MB * Uitgeschreven tekst Tijdens een oefening met het Mobiel Geneeskundig Operatiekamer Systeem (MOGOS), een mobiel militair hospitaal, hebben militaire en civiele medisch specialisten deze week ervaringen en kennis uitgewisseld. De samenwerking met Defensie biedt de civiele specialisten de mogelijkheid om kennis op te doen met andere ziekten en verwondingen dan gebruikelijk in Nederland.

Schotwonden

Een missie in het buitenland is voor de medisch specialisten een kans om speciale medische ervaringen op te doen. In een uitzendgebied behandelen ze andere ziekten en verwondingen dan in Nederland. Er komen bijvoorbeeld patiënten met schot- steek- of snijwonden binnen, die acuut behandeld moeten worden. Daarnaast behandelen de medici ook gewoon de patiënten met `normale' aandoeningen, zoals botbreuken of een blindedarmontsteking.

Improviseren

De specialisten moeten breed inzetbaar zijn, verantwoordelijk zijn en erg zelfstandig kunnen werken. Tijdens een uitzending zijn weinig andere specialisten aanwezig voor advies en hulp. Ook de werkomstandigheden wijken sterk af van die in Nederland. Het werk is vaak afwisselend en druk. De specialisten moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ze moeten flexibel zijn, kunnen improviseren, snel kunnen handelen en bestand tegen druk zijn. Daarnaast beschikt men over beperktere middelen, vooral gericht op levensreddende ingrepen. Ook de samenwerking met buitenlandse partners geeft een extra dimensie aan de werkzaamheden.

MOGOS

Het MOGOS (mobiel operationeel geneeskundig operatiekamer systeem) tijdens de inzet in Enschede, januari 2008.

Het MOGOS is een mobiel militair hospitaal dat wereldwijd kan worden ingezet. Het MOGOS beschikt over operatiekamers, intensive care voorzieningen en verpleegafdelingen en is een klein, maar compleet uitgerust ziekenhuis. In 2008 is een MOGOS langere tijd operationeel geweest in Enschede, toen de intensive care van het Medisch Spectrum Twente door een bacterie tijdelijk niet bruikbaar was.