Hollandse Delta

Dijkgraaf Jan Geluk: Provincies in paniek


De provincies stellen voor om de waterschappen over te nemen en zo honderden miljoenen te besparen. Dijkgraaf Jan Geluk van waterschap Hollandse Delta reageert: "De provincies zijn in paniek. Ze liggen onder vuur want de burger weet niet meer waar provincies eigenlijk nog voor nodig zijn. En daarom zoekt deze bestuursvorm het in het overnemen van de waterschappen: Vorm zoekt inhoud dus. Bij ons is het al eeuwen andersom."

De provincies stellen bij monde van gedeputeerde Keereweer dat dit honderden miljoenen bespaart. Geluk: "Geen idee waar ze dat op baseren, wij hebben nog geen onderbouwing gezien. En dat is raar, want al maanden geleden is de vereniging van provincies (het IPO) uitgenodigd door het ministerie van V&W om deel te nemen aan een stuurgroep om doelmatiger waterbeheer uit te rekenen. Dat hebben ze geweigerd. En nu opeens met honderden miljoenen komen? Ongeloofwaardig.".

De provincies stellen dat er 1,1 miljard te besparen. De waterschappen herkennen deze cijfers niet. De bestuurskosten van de waterschappen bedragen 23 mln. per jaar op een totaal uitgavenbudget van 2,6 miljard. Geluk: "Dat kan alleen maar betekenen dat er beknibbeld gaat worden op waterveiligheid en goed beheer."

Geluk gaat verder; "Voor gemeenten betekent deze stap dat de provincie straks een machtige uitvoerende overheid wordt op het grondgebied van de gemeente. Want ze nemen de waterschapstaken er bij, maar willen ook alle natuurtaken en de taken van de Rijkswaterstaat overnemen".

De waterschappen hebben op verzoek van het Kabinet samen met gemeenten en de betrokken departementen een plan uitgewerkt om echte besparingen te realiseren in het waterbeheer. Tot op heden konden deze plannen niet aan het Kabinet aangeboden worden omdat dat demissionair. In het concept-rapport over `doelmatig waterbeheer' geven de waterschappen aan dat zij samen met gemeenten en het Rijk in 2015 de burgers al 275 mln. kunnen besparen, oplopend tot 700 mln. in 2020.