b#!/dev/a/nb/formats/InpFormat datum: 20100424 titel: Fenno Noij wint Grote Ken-je-Klassieken-quiz Rijksmuseum van Oudheden locatie: inp/2010/04/24/B046.htm url: nbcode: nb05 nb14 nl00 nbbevest bron: Rijksmuseum van Oudheden betalen: 500 log: 20100424:20:40 RMO.SCR bev:inzender lead_org: De 16-jarige Fenno Noij van het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn won zaterdag 24 april de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010 in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Aangemoedigd door zijn klasgenoten versloeg Fenno, negen gymnasiasten van diverse gymnasia uit het hele land. Als prijs kreeg hij de 'Ken-je-Klassieken-quiz 2010'-bokaal en een uitgebreid pakket boeken over de oudheid. Met slechts een klein verschil eindigden op de tweede en derde plaats Eirik de Visser van het CSG Bogerman (Sneek) en Klaas Hakvoort van het Emelwerda College (Emmeloord). De Ken-Je-Klassiekenquiz stelt de kennis van gymnasiasten over de Klassieke Oudheid op de proef. Scholen uit het hele land vaardigden eerder dit voorjaar elk twee leerlingen met de meeste kennis over de klassieke wereld af als team voor één van de vier voorrondes. Die werden georganiseerd in Leiden, Amsterdam, Leeuw... afz: "Selkit Verberk" Rijksmuseum van Oudheden


24 april 2010

Fenno Noij wint Grote Ken-je-Klassieken-quiz
Spannende strijd tussen gymnasiasten in Rijksmuseum van Oudheden

De 16-jarige Fenno Noij van het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn won zaterdag 24 april de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010 in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden. Aangemoedigd door zijn klasgenoten versloeg Fenno, negen gymnasiasten van diverse gymnasia uit het hele land. Als prijs kreeg hij de 'Ken-je-Klassieken-quiz 2010'-bokaal en een uitgebreid pakket boeken over de oudheid. Met slechts een klein verschil eindigden op de tweede en derde plaats Eirik de Visser van het CSG Bogerman (Sneek) en Klaas Hakvoort van het Emelwerda College (Emmeloord).

De Ken-Je-Klassiekenquiz stelt de kennis van gymnasiasten over de Klassieke Oudheid op de proef. Scholen uit het hele land vaardigden eerder dit voorjaar elk twee leerlingen met de meeste kennis over de klassieke wereld af als team voor één van de vier voorrondes. Die werden georganiseerd in Leiden, Amsterdam, Leeuwarden en Nijmegen. De winnaars van de voorrondes kregen tijdens de finale in het Rijksmuseum van Oudheden door presentator Fik Meijer, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis (Universiteit van Amsterdam) tientallen vragen voorgelegd. Zo moesten zij weten welke twee grote mogendheden tegen elkaar streden in de Punische Oorlogen (264-146 v.Chr.), hoe het paard van Alexander de Grote heette en wanneer het Colosseum werd gebouwd. De jury bestond uit Rene van Beek (conservator in het Amsterdamse Allard Pierson Museum), Ruurd Halbertsma (conservator collectie Klassieke Wereld in het Rijksmuseum van Oudheden) en Hans Laagland (collectie-ontsluiter Tresoar).

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz is een initiatief van Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Anbo, het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Tresoar (Leeuwarden) en het Rijksmuseum van Oudheden en wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Klassieken (14 t/m 25 april).


Noot voor redacties



Rijksmuseum van Oudheden