Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

38e Batavierenrace trekt recordaantal lopers

~ Vernieuwde universiteitscompetitie belooft intense strijd tussen toplopers~

Nijmegen/Enschede 16 december 2009 - 's Werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace, is populairder dan ooit. Een recordaantal van 383 teams meldden zich aan, waarvan er 53 op de reservelijst moesten worden geplaatst. In de vernieuwde SUSA Universiteitscompetitie verwacht de organisatie nog snellere lopers dan voorheen, waardoor de strijd in dit topklassement extra spannend wordt. De 177 kilometer lange 38e Batavierenrace vindt plaats op zaterdag 24 april 2010. Ruim 8.000 hardlopers vertrekken dan om middernacht van het Universitair Sportcentrum in Nijmegen en arriveren rond half zes ´s middags op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.

Topsport in de vernieuwde SUSA Universiteitscompetitie Naast het breedtesportkarakter van de Batavierenrace is ook sport op topniveau de race niet vreemd. Hardlopers zoals Ellen van Langen, Kamiel Maase en Marko Koers namen al eerder deel aan dit enorm gezellige evenement. Bovendien geven de universiteitsteams bloed, zweet en tranen voor de eer van hun stad in de professionele SUSA Universiteitscompetitie. Deze topcompetitie met de status Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) kent dit jaar een nieuwe opzet, waarin individuele lopers per etappe aanzienlijke geldprijzen kunnen verdienen voor zichzelf en voor hun team. "Met deze nieuwe insteek verwachten we nog meer toplopers voor deze competitie aan te trekken om de strijd tussen de universiteitssteden verder te intensiveren," aldus Mark van der Mee, voorzitter van de organisatie. Ook is er een Algemeen Klassement waar de overige ploegen - waaronder 18 internationale teams uit onder andere, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken - met volle inzet strijden om de winst.

Wereldrecord - Grootste estafetteloop
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en staat ook als dusdanig vermeld in het Guinness Book of Records. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen bijna 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd. Dankzij het recordaantal inschrijvingen denkt de organisatie dit jaar een gooi te kunnen doen naar het verbreken van het eigen wereldrecord. Dat stamt uit 2007, toen er 7.841 deelnemers deelnamen aan de race.

De Batavierenrace telt 25 etappes, in lengte variërend van ongeveer 3 tot 11 kilometer, waarvan er 17 door mannen en 8 door vrouwen worden gerend. Iedere loper wordt door een fietser begeleid en de teams verplaatsen zich met busjes van wisselpunt naar wisselpunt. Dankzij een zelf ontwikkeld tijdwaarnemingsysteem kan elke loper direct bij binnenkomst zijn tijd zien, en kunnen de fans alle tijden realtime via internet en sms opvragen. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973.



Ingezonden persbericht