Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 7 april 2010
331 woorden

Bisdom Rotterdam organiseert inspiratiedag rond Pelgrimeren

Op zaterdag 24 april 2010 organiseert het bisdom Rotterdam een diocesane inspiratiedag over pelgrimeren met als thema 'Pelgrimstocht der mensen'. Deelnemers maken kennis met allerlei vormen van bedevaarten en pelgrimages, kunnen eigen ervaringen uitwisselen en nieuwe ideeën opdoen. Daarvoor is een gevarieerd programma ontwikkeld. De dag vindt plaats in en vanuit de Josephkerk in Gouda-Noord.

Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. opent om 10.00 uur het centrale programma. Peter Jan Margry, senior onderzoeker Religieuze Cultuur bij het Meertensinstituut, belicht het brede veld van pelgrimeren en bedevaarten. Alja Tollefsen vertelt over haar fietspelgrimage van Canterbury via Genève naar Rome. Daarna gaan de deelnemers uiteen. Een deel gaat zelf actief op pelgrimage (buitenprogramma), de anderen volgen activiteiten in en rond de Josephkerk. Om half vier wordt de dag weer centraal afgesloten met alle deelnemers van zowel het binnen- als het buitenprogramma. Er is een apart programma voor de jeugd tussen 4 en 12 jaar.

Project 'Met lichaam, ziel en geest op stap '
Deze inspiratiedag maakt onderdeel uit van een groter project 'Met lichaam, ziel en geest op stap'. Met dit project wil het bisdom Rotterdam pelgrimeren bevorderen, ervaringen met pelgrimeren verspreiden en parochies stimuleren om meer aandacht te besteden aan pelgrimeren en bedevaarten. Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Skanfonds en van PIN. Op de website van het bisdom is binnenkort onder de button 'Met lichaam, ziel en geest op stap' allerlei informatie te vinden over pelgrimeren en bedevaarten, in het bijzonder in het bisdom Rotterdam: bedevaarten en ommegangen in het bisdom, parochiereizen naar buitenlandse bedevaartplaatsen, bedevaartorganisaties e.d. In maart verscheen een magazine met artikelen over deze onderwerpen. In de aanloop op de inspiratiedag worden in een aantal plaatsen ook lokale activiteiten georganiseerd. Een actueel overzicht komt op de website.

In september is er een diocesane pelgrimage naar Rome. Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. gaat van 24 september tot en met 2 oktober met parochianen op bedevaart naar Rome. Het thema van deze pelgrimsreis luidt "Van Randstad naar Eeuwige Stad".

EINDE PERSBERICHT