Ingezonden persbericht


Persbericht:

Debat 'Verlichting 2.0'

Nijmegen, april 2010 - Op zaterdagmiddag 24 april aanstaande vindt in Nijmegen het debat Verlichting 2.0 plaats, over de vraag of het eeuwenoud boeddhistisch inzicht over 'onderlinge afhankelijkheid' een bijdrage kan leveren aan het oplossen van onze huidige maatschappelijke problemen. De deelnemers zijn vijf vooraanstaande wetenschappers waaronder twee Spinoza-laureaten. Gastheer is Gelek Rimpoche, een vooraanstaand lama uit het Tibetaans boeddhisme.

Nooit eerder zag de wereld zo veel verschillende crises op zich afkomen: een kredietcrisis, maar ook een milieu-, armoede-, gezondheids-, gewelds- en een voedselcrisis dienen zich aan. De vraag is niet alleen hoe we hier een antwoord op kunnen vinden, maar ook of we wel naar het juiste soort oplossingen zoeken. De afgelopen periode zochten we ons heil in specialisatie, het dieper doordringen in een deel van de werkelijkheid. Een strategie die haar vruchten heeft afgeworpen, gezien de huidige welvaart in een deel van de wereld. Het is echter de vraag of we nu met deze geïsoleerde aanpak kunnen volstaan. Is het niet beter om op deze crises in hun samenhang te reageren? Een gedachte die misschien wel voor de hand ligt, maar in haar toepassing op de grenzen van onze denkkaders stuit. Het boeddhisme, als eeuwenoude wijsheidstraditie, heeft juist deze onderlinge samenhang van de werkelijkheid als uitgangspunt. Daardoor heeft het een inzicht ontwikkeld hoe we deze manier van waarnemen kunnen realiseren en toepassen in ons maatschappelijk handelen. Jewel Heart is van plan om in 2011 een congres over dit thema te organiseren. Ter voorbereiding daarop vindt dit debat plaats met wetenschappers uit verschillende disciplines. Het debat is een verkenning van de mogelijkheden om het principe van 'onderlinge afhankelijkheid' toe te passen in de wetenschap en in de maatschappij.

Gastheer:

Gelek Rimpoche
Gelek Rimpoche is de vaste leraar en spiritueel leider van Jewel Heart. Hij behoort tot dezelfde boeddhistische stroming als de Dalai Lama en stichtte in de jaren tachtig de organisatie Jewel Heart. Jewel Heart is een door de Dalai Lama erkend Tibetaans-Boeddhistisch instituut dat is aangesloten bij de BUN. Gelek Rimpoche is een voorbeeld van vriendelijkheid en generositeit, en staat bekend om zijn humor en inspirerend inzicht. Hij is zeer vertrouwd met de actuele ontwikkelingen in de wereld en heeft bewezen op doeltreffende wijze een brug te kunnen slaan tussen het gedachtegoed van de Tibetaans-boeddhistische traditie en de belevingswereld van mensen in het westen.

Panelleden:

Henk Barendregt
Henk Barendregt geldt wereldwijd als expert op het gebied van de mathematische logica. Daarnaast werkt hij aan modellen voor aspecten van het menselijk brein, met name over de werking van inzichtsmeditatie in het dagelijkse leven en in de psychotherapie. Henk Barendregt is lid van de KNAW en ontving in 2002 de Spinozaprijs. Hij is tevens een belangrijk Vipassana-leraar.

Johan Niezing
Johan Niezing was hoogleraar in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Brussel, en directeur van het centrum voor Polemologie aldaar. Hij schreef een groot aantal boeken en artikelen over polemologische en methodologische onderwerpen. Niezing was voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) en bestuurslid van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS). Hij bestudeert de geschiedenis en filosofie van Bön, de oorspronkelijke religie van Tibet.

Merel Ritskes-Hoitinga
Hoogleraar Proefdierkunde en afdelingshoofd van het Radboud University Nijmegen Medical Centre en zenboeddhist. Binnen haar vakgebied werkt ze aan het welzijn van dieren door middel van de 3 V's: Vervanging, Vermindering en Verfijning. Ze streeft in dat werk naar de voortdurende verbetering van de kwaliteit van biomedisch onderzoek. Haar oratie in Nijmegen was getiteld: Heeft de rat een boeddhanatuur? Daarnaast is ze geboeid door de mogelijkheden die zen biedt ten aanzien van verdieping en kwaliteitsverbetering van leven en werk. Mede door zen getriggered, ligt momenteel de focus in haar onderzoek op de ontwikkeling en uitvoering van systematic reviews. De invoering hiervan zal leiden tot een betere kwaliteit van de wetenschap, betere patiëntveiligheid, verhoogd welzijn van proefdieren én de implementatie van de 3V's.

Mathijs Schouten
Matthijs Schouten studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Hij is strategisch medewerker bij Staatsbosbeheer, bijzonder hoogleraar Ecologie van het Natuurherstel aan Wageningen University en bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland). Verder is hij meditatieleraar in de Theravadatraditie (de Birmese traditie van Sayagyi U Ba Khin).

Ben Scheres
Ben Scheres is hoogleraar moleculaire genetica in Utrecht, KNAW-lid en Spinoza-laureaat. Hij werkt aan moleculaire mechanismen van patroonvorming in de ontwikkelingsbiologie: hoe ontstaat uit de genetische code in een enkele cel een geheel organisme? In zijn werk worden experimentele technieken uit de moleculaire biologie en de genetica gecombineerd met theoretisch onderzoek naar emergente eigenschappen die kunnen ontstaan uit moleculaire en cellulaire netwerken. In de jaren tachtig ontwikkelde hij een sterke interesse in de werking van het meditatieve brein en begon met actieve beoefening van zenmeditatie bij verschillende leraren. Vanaf de late jaren negentig is hij leerling van Nico Tydeman Sensei.

Verlichting 2.0
Zaterdag 24 april van 14:00 tot 17:00 uur
Jewel Heart Tibetaans Boeddhistisch Centrum
Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen