Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg/Gouda, 13 april 2010

'Het lentegevoel beleef je in het Groene Hart'

Groene Hart Streekproducten basis voor het Groene Hart Menu 24 en 25 april aanstaande in twintig restaurants

In het weekeinde van 24 en 25 april staat in ongeveer 20 restaurants in de regio het 'Groene Hart Menu' op de kaart. Het speciale menu is samengesteld op basis van producten uit het Groene Hart. De gasten kunnen op deze bijzondere manier kennis maken met de diverse streekproducten.

Het Groene Hart Menu, dat op 24 en 25 april wordt geserveerd, is onderdeel van de succesvolle Maand van het Groene Hart. Meester-kok André Hemerik van restaurant 'Buiten Eten + Drinken' deed voor dit culinaire weekeinde enkele suggesties voor een speciaal basismenu. De deelnemende restaurants geven hieraan een eigen interpretatie. Met dezelfde door producenten uit het Groene Hart aangeleverde basisingrediënten wordt een aantal bijzondere gerechten geserveerd. De deelnemende restaurants ontvangen ook speciaal ontwikkelde placemats, waarop poldergedichten met als thema het Groene Hart te lezen zijn. Deze gedichten zijn door een deskundige jury genomineerd uit een groot aantal inzendingen voor de gedichtenwedstrijd die in de Maand van het Groene Hart is gehouden. De winnaar wordt op 20 april aanstaande, aan de vooravond van dit culinaire weekeinde, bekendgemaakt.

Overige activiteiten tijdens de Maand van het Groene Hart Naast de vele plaatselijke en regionale evenementen (www.groenehart.nl en www.groenehartkloppendhart.nl ) is een aantal overall activiteiten zeker de moeite waard zoals de fietsroute door het Groene Hart en de fotowedstrijd. In het weekeinde van het 'Groene Hart Menu' 24 en 25 april vinden er veel evenementen plaats. (zie bijlage)

Boerenkaas Fiets4daagse opent het vierdaagse seizoen In het Groene Hart, de bakermat van de Goudse kaas, wordt sinds de Middeleeuwen op de boerderijen boerenkaas gemaakt. Speciaal voor de Maand van het Groene Hart gaat op 20 april aanstaande in Vijfheerenlanden de Boerenkaas Fiets4daagse van start met routes in de Vijfheerenlanden, Alblasserwaard, Leidse Ommelanden, Land van Wijk en Wouden en Krimpenerwaard. De routes, die variëren van 35 tot 55 kilometer, voeren langs veertig kaasboerderijen en andere 'proefbedrijven' waar streekproducten worden gemaakt. De routes gaan langs mooie en karakteristieke plekjes van het Groene Hart. Onderweg staan de deelnemers diverse verrassingen te wachten en er wordt informatie gegeven over de producten van de streek. De Boerenkaas Fiets4daagse vindt plaats van 20 tot en met 24 april en wordt op 24 april afgesloten met een 'Proefdag' op alle deelnemende bedrijven. Ook een dagtour behoort tot de mogelijkheden. (Meer informatie en aanmelding via de website www.boerenkaasroute.nl)

Groene Hart Fietsroute ter gelegenheid van '125 jaar VVV Nederland' Ook het Groene Hart haakt in op de campagne rond het 125 jarig jubileum van het merk VVV, dat als landelijke organisatie in samenwerking met de regionale bureaus voor toerisme en VVV's een aantal jubileumroutes heeft ontwikkeld. Er is een bijzondere fietsroute van 32 kilometer door het Groene Hart ontwikkeld langs meren en de Hollandse Plassen. Deze route volgt een aantal fietsknooppunten zoals aangegeven op de bij alle VVV's verkrijgbare fietsroutes (van elk verkocht exemplaar à ¤ 2,-- wordt ¤ 1,-- afgedragen aan het Ronald McDonald Kinderfonds).

'De jubileumfietsroute voert door het Groene Hart over goede fietspaden, langs oneindige groene weilanden met knotwilgen en oude essen. Mooie, oude boerderijen met koeien in de wei sieren de oude wegen. Vanuit Alphen aan den Rijn, de stad met Romeinse roots, voert de tocht al snel de rust in langs de Rijn richting Rijnwoude. Via vele lieflijke dorpjes als Woubrugge en Rijnsaterwoude wordt het Hollandse Plassengebied bereikt met onder andere het Braassemermeer en de Langeraarse Plassen. De terugweg gaat via Ter Aar naar Alphen aan den Rijn.' Onderweg kan worden gestopt bij een aantal zogenaamde 'Jubileum Afstappers': Avifauna, Landwinkel Landlust en Korenmolen De Eendracht in Alphen aan den Rijn en Vuijk's IJs in Ter Aar.

Groene Hart Fotowedstrijd onder auspiciën van De Telegraaf Op 24 april aanstaande lanceert 'De Reiskrant' een Groene Hart Fotowedstrijd waarvoor de lezers van de krant en bezoekers van de sites www.reiskrant.nl en www.groenehart.nl worden opgeroepen hun foto in te zenden om mee te dingen naar een aantal mooie prijzen. Inzendingen in de categorieën: Natuur, Recreatie en Landleven zijn welkom vanaf 24 april tot eind mei.

De Maand van het Groene Hart onderstreept nog eens de veelzijdigheid van het groene gebied midden in de Randstad. Het Groene Hart, het grootste Nationale Landschap van Nederland, vormt een mooi contrast met de drukte van de steden. Het gebied strekt zich uit van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede en van Den Haag tot voorbij Vianen. Vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het maar 15 minuten fietsen om midden in het groen te zijn.

Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook bijzonder divers. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt dat het Groene Hart geschikt is voor uiteenlopende activiteiten. Het is er heerlijk fietsen, varen of wandelen. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In de restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan er slapen in een hooiberg of genieten van een biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in de wei en in de winter wordt er bij Kinderdijk geschaatst in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten zijn het hele jaar te bewonderen.