Ingezonden persbericht



20 April 2010

Persbericht:
Instrumenten van Yuri Landman aangekocht door grootste muziekinstrumentenmuseum ter wereld (USA)

Op 24 april opent het Musical Instrument Museum (MIM) in Phoenix, Arizona, het grootste muziekinstrumentenmuseum ter wereld. Het museum herbergt een collectie van over de 12.000 exemplaren, waarvan twee snaarinstrumenten gebouwd zijn door Yuri Landman; zijn Moodswinger en de afgeleide Home Swinger. Hij is hiermee de enige Nederlandse afgevaardigde.

Yuri Landman ontwikkelde zich van experimenteel muzikant tot uitvinder van muziekinstrumenten. Zijn Moodswinger was het eerste product dat hij in 2006 speciaal creëerde voor de Amerikaanse band Liars. Nadien volgden er nog vele andere vreemsoortige objecten voor bands als Sonic Youth, dEUS, Blood Red Shoes, Lou Barlow, Liam Finn, The Veils, Enon, HEALTH, Micachu, David Holmes, Half Japanese, The Moi Non Plus (NL) en the Luyas. Voor deze laatste band, afkomstig uit Canada ontwikkelde hij de Moodswinger II, een verbeterde versie van het object uit 2006. Het museum bezit een kopie van deze versie.

Er bestaan tot nu toe slechts 7 Moodswingers in de wereld. De productie van het instrument vergt maanden. Om het instrument voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken, bedacht Landman in 2009 een goedkopere Do-It-Yourself variant, de Home Swinger, die slechts in 4 uur volledig vervaardigd kan worden. Landman geeft sindsdien in Europa en Amerika workshops op culturele festivals en in experimentele concertzalen, zoals recent in The Knitting Factory in New York.

Yuri Landman & KRGGHH*@#$%!!-Ensemble en het Gideon Festival Begin 2010 is er een samenwerkingsverband aangegaan met de Zadkine Popacademie uit Rotterdam. Met tien stagaires worden onder de naam Yuri Landman & KRGGHH*@#$%!!-Ensemble in Nederland performances gegeven met een serie Home Swingers en andere instrumenten, waaronder een snaarinstrument van 25 meter lang. Een ruwe impressie met lo-fi demo's is te vinden op www.myspace.com/ylensemble. De premiere van deze groep zal dagelijks plaatsvinden op het Gideon Festival met gastbijdragen van bevriende musici van Daily Bread, Pioneers of Love, Neon Rainbows en Bonne Aparte. Het Gideon Festival vindt plaats op 4, 5 en 6 Juni op het Gideon terrein in Groningen en heeft een line-up van 110 bands, verspreid over verschillende podia. Op het festival is tevens voor de bezoekers de mogelijkheid om de Home Swinger workshop te volgen.