Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 22-04- 2010

HET KUNSTUUR VAN ZATERDAG 24 APRIL 2010: RURH IS CULTURELE HOOFDSTAD 2010, KINDEREN IN HET ZUIDERZEEMUSEUM EN DESIGN-VILT

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 24 april de volgende programma's:

Hollands Design
Kunstenares Claudy Jongstra zet de oeroude techniek van het vilten in een nieuw perspectief. Ze maakt ontwerpen van vilt. Tassen, kleden, gordijnen en zelfs metershoge wanden van viltvan haar hand zijn tijdloos. De kleuren die zij gebruikt komen uit de natuur. Het diepe rood en het goudgeel geven haar werk een ongelofelijke diepte en kracht. Oude technieken in een tijdloos ontwerp van textiel. Design-vilt!

Zie Zorg
De Hedy d'Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en bouwwereld. In Zie Zorg hiervoor aandacht. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. Zorggebouwen zijn nog nauwelijks onderdeel van het debat over architectuur. Tegelijkertijd bevindt de zorgsector zich in een grote dynamiek. In Zie Zorg Hedy d'Ancona aan het woord en de vijf genomineerden. Deze aflevering: Maatschappelijke zorg. Met hierin 'Omnizorg' in Apeldoorn, 'Gezondheidscentrum Sint Jozef'in Deventer en kunst: 'Vrij geestig', De Burcht in Hoogzand.

Museumgasten
Het Ruhrgebied is één van de culturele hoofdsteden van 2010. Museumgasten wil dat wel eens zien. In Essen is het Red Dot Design Museum. Marjolijn Uitzinger en Bill van Dijk bekijken prijswinnende gebruiksvoorwerpen. Op het voormalig industrieel terrein van de Zeche Zollverein in Essen vind je nu in het ketelhuis het Red Dot Design Museum. De naam Red Dot komt van de rode ronde stickertjes die op een kunstwerk worden geplakt als het is verkocht. De vorm en de functie zijn in evenwicht of zelfs erg goed te noemen. En nu is er zelfs een heel museum vol met deze voorwerpen.

Art XS
In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ziet Noam het werk 'Sculpt' van kunstenaar Maarten Baas. Wat zou dat toch zijn? Hans den Hartog Jager helpt een beetje met kijken en de uitleg.

4 Art
Valentijn Bijvanck (directeur Nationaal Historisch Museum) praat met kunstenares Kiki Lamers in haar atelier in Rotterdam. Zij schildert foto-realistische portretten van kinderen. Daarna gaat Bijvanck naar het Centraal Museum in Utrecht voor haar overzichtstentoonstelling. Op de schilderijen maken de kinderen geen contact met de kijker. Veel mensen vinden het daarom ongemakkelijk om naar de doeken te kijken.

KunstUur, 24 april 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.


---