Boek over oorlogsjaren en interneringskamp Ellewoutsdijk


Hannelore, kind van een Duitse moeder in oorlogstijd 1940-1947

MIDDELBURG, 20100410 -- Dezer dagen verscheen bij Den Boer/De Ruiter het boek 'Hannelore, kind van een Duitse moeder in oorlogstijd 1940-1947'. Het gaat over de wrange herinneringen van de Zeeuwse galeriehoudster Hannelore Meijaard aan de Tweede Wereldoorlog en de eerste naoorlogse jaren.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonde Hannelore Meijaard in het Zuid-Bevelandse dorp Oudelande. Haar moeder was een Duitse. Het huis van de Meijaards brandde in 1941 af, brandstichting werd vermoed. Moeder Olga kon haar kinderen ternauwernood redden van de dood.

Olga's Duitse afkomst speelde echtgenoot Jan Meijaard óók parten. Kort na de bevrijding van Midden-Zeeland werd hij op grond van een valse beschuldiging van NSB-lidmaatschap gearresteerd. Meijaard zat anderhalf jaar zonder officiële tenlastelegging gevangen in het beruchte Fort Ellewoutsdijk.

De fouten van de Bijzondere Rechtspleging, die moest afrekenen met collaborateurs en politieke delinquenten, waren kort na de bevrijding al onderwerp van publicaties en politieke bemoeienis. De laatste tijd staat dit pijnlijke onderwerp opnieuw in de belangstelling. Ook in Zeeland heersten wantoestanden. Het lot van de familie Meijaard staat model voor dat van vele andere gezinnen.

Hannelore, kind van een Duitse moeder in oorlogstijd 1940-1947 is het nieuwste boek van de Zeeuwse schrijver Jan J.B. Kuipers en zijn broer Gert P. Kuipers, die tekende voor de vele interviews met Hannelore Meijaard.

http://www.janjbkuipers.nl





Ingezonden persbericht