Ingezonden persbericht

Nijmegen wint 38e Batavierenrace na spannende strijd

~ Groningen na drie jaar durende winstreeks verslagen~

Nijmegen/Enschede, 24 april 2010 - Nijmegen heeft de 38e editie van de Batavierenrace, 's werelds grootste estafetteloop, gewonnen. Het combinatieteam van de Radboud Universiteit Nijmegen pakte na twintig etappes de leiding over van Groningen en gaf deze niet meer uit handen. Hiermee is de drie jaar durende winstreeks van Groningen doorbroken. De winnaars legden de 177 kilometer af in 10 uur en 42 minuten, gevolgd door de teams van Groningen en Eindhoven. In het algemeen klassement ging Aeolus naar huis met de winst, gevolgd door Suicide Bunnies & Friends en daarachter de Wimpies.

SUSA Universiteitscompetitie en algemeen klassement
De vorige keer dat Nijmegen de Batavierenrace won was bij de 26e Batavierenrace, in 1998. Met de winst maken de Nijmegenaren een einde aan de zegereeks van de Groningers die de vorige drie edities wonnen. De Radboud Universiteit Nijmegen is met de overwinning officieel de snelste universiteit van Nederland. De eindtijd van RU/HAN was 10 uur en 42 minuten, Groningen volgde op anderhalve en Eindhoven weer een kwartier daarachter.
In het algemeen klassement ging Aeolus naar huis met de winst, in een tijd van 10 uur en 35 minuten. Het team Suicide Bunnies & Friends kon de winnaar niet bijhouden, en volgde een minuut later als tweede. Het team De Wimpies pakte de derde plaats.

321 teams aan de start
Aan de 38e Batavierenrace deden 321 ploegen mee, iets minder dan drie jaar geleden toen 325 teams aan de start verschenen en het wereldrecord "grootste estafetteloop" werd verbeterd. De organisatie blikt terug op een zeer geslaagd evenement, niet in de laatste plaats vanwege het geweldige weer. Op moment van schrijven vindt op de campus van de Universiteit Twente in Enschede het afsluitende Batavierenfeest plaats, waar zo'n dertienduizend mensen de spierpijn verdrijven door tot diep in de nacht te dansen op swingende beats.

Uitslagen 38e Batavierenrace
Hieronder de top 3 van de universiteitscompetitie en het algemeen klassement:
Universiteitscompetitie
(plaats, tijd, teamnaam)
1. 10:42:13 RU/HAN (Nijmegen)
2. 10:43:55 RuG/Hanze (Groningen)
3. 10:58:54TU/e-Fontys team Eindhoven (Eindhoven)
Algemeen klassement
(plaats, tijd, teamnaam)
1. 10:35:19 Aeolus
2. 10:39:19 Suicide Bunnies & Friends
3. 11:17:52 De Wimpies

Batavierenrace
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en staat als dusdanig vermeld in het Guinness Book of Records. Ieder jaar in het laatste weekend van april rennen ruim 8.000 atleten, verdeeld over ruim 300 teams van 25 personen, vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd.
De race telt 25 etappes, in lengte variërend van ongeveer 3 tot 12 kilometer, waarvan er 17 door mannen en 8 door vrouwen worden gerend. Iedere loper wordt door een fietser begeleid en de teams verplaatsen zich met busjes van wisselpunt naar wisselpunt. Dankzij een zelf ontwikkeld tijdwaarnemingsysteem kan elke loper direct bij binnenkomst zijn tijd zien, en kunnen de fans alle tijden realtime via internet en sms opvragen. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973. Na afloop van de race vindt op de campus van de Universiteit Twente het grootste studentenfeest van de Benelux plaats, waar zo'n dertienduizend bezoekers op afkomen.
De Universiteitscompetitie is het professionele klassement van de race, waarin topteams van Nederlandse universiteiten en hogescholen jaarlijks een felle strijd uitvechten. Daarnaast kent de Batavierenrace een Algemeen Klassement voor de overige teams.



Ingezonden persbericht