NOC*NSF

Arnhem, 24 april 2010

Geslaagde ontmoetingsdag Paralympische talenten op Papendal

Op het Nationaal Sportcentrum Papendal vond vandaag de eerste Paralympische Talent Terugkomdag plaats. Ruim 30 gescoute talenten die de ambitie hebben om deel uit te maken van het Nederlands Paralympisch Team van 2012 (Londen), 2014 (Sochi) of 2016 (Rio de Janeiro) hadden zich voor deze dag aangemeld.

NOC*NSF ondersteunt samen met de sportbonden de gescoute talenten graag in hun weg naar deelname aan de Paralympische Spelen door het organiseren van Paralympische Talenten Terugkomdagen. Tijdens deze terugkomdagen krijgen talenten extra informatie over fysieke training, voeding en allerlei relevante zaken waar een topsporter mee te maken krijgt. Chef de Mission van het Nederlands Paralympisch Team André Cats: "De gescoute talenten hebben veelal verschillende achtergronden en hebben vaak nog relatief weinig kennis van topsport. Door middel van het organiseren van deze terugkomdagen proberen we deze kennis over te dragen. We hebben daarom Paralympische sportster en gouden medaillewinnares Esther Vergeer uitgenodigd om haar ervaringen over te dragen en daarmee de talenten extra te inspireren."

Scouting Paralympische talenten
Op 14 juni 2009 vond de eerste Paralympische talentendag plaats op Nationaal Sportcentrum Papendal. Sporters met de ambitie om ooit naar de Paralympische Spelen te gaan konden hun talent laten zien aan de bondscoaches van atletiek, bankdrukken, CP-voetbal, handboogschieten, roeien, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, rolstoeltennis, sportschieten, tafeltennis, wielrennen en zitvolleybal. Hier kwamen 55 deelnemers op af waarvan 34 personen voor één of meerdere sporten een positieve beoordeling kregen. De sportbonden hebben met deze personen contact gehouden en uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat 50% van deze talenten aan talentenselecties of nationale selecties is toegevoegd. De overige personen worden gevolgd en kunnen eventueel later instromen, mits ze zich voldoende ontwikkeld hebben en aan het vereiste niveau kunnen voldoen. Op 26 september 2009 heeft een Paralympische Talentdag zwemmen plaatsgevonden. Hier zijn 25 nieuwe talenten ontdekt die nu aan regiotrainingen meedoen en waarvan drie personen zelfs direct aan de nationale zwemselectie werden toegevoegd. Daarnaast ondernemen sportbonden zelf acties om talenten te zoeken.

Paralympische Spelen als ultieme doel
Er is in het afgelopen jaar een behoorlijk grote groep talenten gescout. Cats: "Het is nu zaak dat deze talenten door intensieve training zichzelf verder kunnen ontwikkelen en kunnen aansluiten bij de top in hun sportdiscipline. Het doel van deze talenten is om uiteindelijk ook daadwerkelijk naar de Paralympische Spelen te gaan en een goede prestatie neer te zetten. Maar de weg er naartoe is nog lang en zwaar en vereist een echte topsportmentaliteit."



NOC*NSF