Rijksvoorlichtingsdienst

Clingendael Conferentie "Enriching the Planet - Empowering Europe"

Enriching the Planet - Empowering Europe, Den Haag 26 & 27 April

"Vaak is niets ontziende exploitatie van natuurlijke rijkdommen een diepere oorzaak van conflicten"

Europese veiligheidsstrategie 2008

"Als we inefficiënt omspringen met grondstoffen, stellen we onze consumenten en bedrijven bloot aan schadelijke en dure prijsschokken die onze economische zekerheid ondermijnen."

Europe 2020 strategy

"A resource efficient Europe makes environmental, economic, business and geopolitical sense"

EU Commissioner for the Environment Potočnik

Instituut Clingendael organiseert in samenwerking met verschillende ministeries een internationale conferentie over één van de grootste vraagstukken van onze tijd: grondstoffen schaarste. Fossiele brandstoffen, mineralen, water en voedsel hebben grote invloed op onze welvaart. Schaarste van deze goederen kan leiden tot internationale spanningen en conflicten. De aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen is een voorwaarde voor leven op aarde. Gebruik en uitputting hangen nauw samen met klimaatverandering en biodiversiteitverlies.

De financiële crisis doet niets af aan de urgentie van het schaarstevraagstuk. Europese landen lopen gevaar niet alleen met bijvoorbeeld China, maar ook met elkaar te wedijveren om toegang tot grondstoffen en markten. Het schaarstevraagstuk vraagt daarom om een Europese aanpak in samenhang met zijn geopolitieke, economische en milieudimensies.

De internationale conferentie 'Enriching the Planet - Empowering Europe' heeft als doel het bewustzijn over schaarstevraagstukken te vergroten en de weg naar Europese beleidsvorming te effenen. De conclusies kunnen inspiratie zijn voor:


-het a.s. Belgische EU voorzitterschap,


-lopende discussies over de Europa 2020 strategie en voor


-de vorming van nieuw Europees beleid inzake natuurlijke hulpbronnen.

Tevens zal een nieuw Nederlands kabinet kunnen putten uit de inzichten en dynamiek die deze conferentie oplevert. De aanleiding is dan ook een interdepartementaal kennisproject over toenemende schaarste van natuurlijke hulpbronnen en de transitie naar een duurzame economie, waarover rapportage onlangs naar het parlement is gezonden.

Tijdens de conferentie zullen invloedrijke nationale en Europese beleidmakers, experts van leidende internationale organisaties en gerenommeerde deskundigen bij elkaar komen. Oud-minister Laurens Jan Brinkhorst zal de conferentie voorzitten en sprekers zijn o.a. Eurocommissaris van Milieu Janez Potočnik, Vlaams milieu minister Joke Schauvliege, minister Tineke Huizinga, minster Gerda Verburg, expert op het gebied van grondstoffen en conflicten Michael Klare, schaarste deskundige Alex Evans, voorzitter van het VN panel over natuurlijke hulpbronnen Ernst Ulrich von Weizäcker, en waterschaarste expert Jan Lundqvist.

De conferentie vindt plaats onder 'Chatham House Rule' en is alleen toegankelijk voor genodigden. Een persmoment is ingelast op 27 April om 17.15 uur. Hier zullen de uitkomsten van de conferentie gepresenteerd worden en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de voorzitter van de conferentie. Daarnaast is het mogelijk om voorafgaand aan de conferentie belangrijke sprekers te interviewen.

Zie voor meer informatie de conferentie website: http://www.clingendael.nl/resourcescarcity/