Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief

20 april 2010

VU presenteert onderzoek naar vrijgevigheid vermogende Nederlanders

Schenkt de vermogende Nederlander meer aan goede doelen dan de gemiddelde donateur? Waarom geven vermogenden geld aan goede doelen? Hoe kritisch staan rijken tegenover goede doelenorganisaties? Valt er nog meer te werven bij welstandigen? Wat moeten goede doelenorganisaties doen om meer grote giften te werven? Deze en andere vragen over het geefgedrag van vermogende Nederlanders worden maandag 26 april beantwoord. Dan organiseert de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) samen met SAZ Marketing Amsterdam en Elite Research het symposium 'Het Vermogen om te Geven'. Pers is hierbij van harte uitgenodigd.

Op het symposium worden de resultaten gepresenteerd van nieuw onderzoek naar het geefgedrag van vermogende Nederlanders dat is uitgevoerd door de werkgroep Filantropische Studies van de VU. Het onderzoek bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een kwalitatief onderzoek naar de donaties van vijftien zeer vermogende Nederlanders. Vervolgens is met een enquête onder een steekproef van vermogenden onderzocht hoe vrijgevig vermogende Nederlanders zijn en vanuit welke motieven zij geven. Tot slot is er bij de honderd grootste fondsenwervende instellingen in Nederland onderzoek gedaan naar hun beleid om fondsen te werven onder vermogenden.

Fondsenwerving onder vermogenden verschilt enorm van reguliere donateurwerving en is de laatste jaren sterk in opkomst in Nederland. De komende jaren verwachten goede doelenorganisaties een grote groei van inkomsten uit grote giften van vermogenden. Tijdens het tweede deel van het symposium zijn er drie verschillende workshops te volgen waarbij onderzoekers samen met professionals dieper ingaan op een aantal belangrijke thema's op het gebied van geefgedrag van vermogende Nederlanders. Deze middag is een uitgelezen kans om alles te weten te komen over het geefgedrag van de zeer vermogenden en over de verschillen in aanpak bij het werven van deze groep donateurs.