Slapeloze nachten bij de brandweer

20/04/2010 14:06

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

Op maandag 26 april vergaderen de burgemeesters in de regio Rotterdam-Rijnmond, als de bestuurders van de Veiligheidregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), over de bezuinigingen bij onder andere de brandweer. De vakbonden gezamenlijk, CNV Publieke Zaak, ABVAKABO FNV en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV), hebben hiervan slapeloze nachten en vinden dat de burgemeesters moeten besluiten over een ontzettend slecht plan en slecht geïnformeerd worden. Daarom willen zij ervoor zorgen dat de burgemeesters goed zijn uitgerust als zij beginnen aan de bestuurdersvergadering en bieden hen een goed kussen aan om goed te kunnen slapen.

Vorig jaar hebben de gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond besloten om aan alle gemeenschappelijke regelingen een bezuinigingstaakstelling op te leggen van 5%. Deelname aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is ook een gemeenschappelijke regeling, waardoor ook de VRR vanaf 2011 rekening moet houden met een kleinere bijdrage vanuit de gemeenten van 4,5 miljoen euro. De directie heeft in februari een bestuurdersconferentie gehouden en aan de burgemeesters verschillende scenario's gepresenteerd. Tijdens deze bestuurderconferentie hebben de burgemeesters aangegeven welke richting verder uitgewerkt diende te worden en dit plan staat maandag 26 april tijdens de bestuurdersvergadering op de agenda.

De gepresenteerde plannen bezorgen de vakbonden gezamenlijk, CNV Publieke Zaak, ABVAKABO FNV en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) slapenloze nachten. De informatievoorziening aan de burgemeesters is onvolledig, soms zelfs onjuist en zij moeten nu besluiten nemen over deze ontzettend slechte plannen.

Op 11 december 2006 heeft u het basiszorgniveau vastgesteld voor de regio Rotterdam-Rijnmond en vastgelegd in de notitie "Kwaliteitseisen uitruk- en opkomsttijden". Als basis voor die notitie is de "Handreiking repressieve brandweerzorg" van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met publicatiedatum 1995 gebruikt. Wanneer de genoemde leidraad gevolgd wordt, is er meer materieel benodigd dat nu is aangegeven in het materieelspreidingsplan (ook wel in de wandelgangen aangeduid als het materieelverdwijningsplan).

Daarnaast wordt er voorgesteld om een aantal kazernes te gaan samenvoegen. De kazernes Sommelsdijk en Middelharnis liggen zodanig dicht bij elkaar, dat dit geen gevolgen zal hebben voor de dekking en de gestelde eisen aan het basiszorgniveau.

De overige kazerne samenvoegingen c.q. sluitingen:


- In Lansingerland de kazernes Bergschenhoek en Bleiswijk sluiten en het gebied verzorgen vanuit de kazerne Berkel en Rodenrijs


- De kazernes Schiedam en de Laanslootsweg (Rotterdam) samenvoegen tot een nieuwe kazerne


- De kazernes Pottumstraat en Albrandswaard samenvoegen tot een nieuwe kazerne met overdag een bezetting met beroepspersoneel en in de avonduren en het weekend het verplichten om vrijwilligers er te laten slapen

baren ons grote zorgen. Vanuit de kazerne Berkel en Rodenrijs zal nooit de dorpskern Bleiswijk tijdig bereikt kunnen worden. Ook niet vanuit de naburige kazernes in de andere (veiligheids)regio's, zoals bijvoorbeeld de kazerne Oosterheem (Zoetermeer), Pijnacker-Nootdorp of Moerkappelle-Zevenhuizen. De andere samenvoegen c.q. sluitingen zullen ongetwijfeld ook gaten veroorzaken in de huidige dekking en dus boete doen aan de kwaliteit van het basiszorgniveau.

Net als nu al gebruikelijk is dat niet alle spoedritten bij de ambulancedienst tijdig binnen de gestelde tijd van 15 minuten gehaald worden, verwachten wij dat de - door de VRR op 11 december 2006 - vastgestelde tijden (afhankelijk van het type object tussen de 5 en 8 minuten) bij brand vaker niet gaan worden.

Dit betekend dus een onzettende achteruitgang in de kwaliteit van het basiszorgniveau.

Deze situatie is niet alleen een zorgelijke ontwikkeling voor de klanten van de brandweer, namelijk de burgers in de regio Rotterdam-Rijnmond, maar ook een gevaarlijke voor het eigen personeel. Konden de collega's vroeger feilloos erop vertrouwen dat zij voldoende back-up hadden binnen de gestelde tijden, nu zal het veel langer duren voordat de ondersteuning ter plaatste kan komen als gevolg van het beschikken over minder materieel en verslechterde spreiding van de kazernes.

Binnen afzienbare tijd zal de Wet op de Veiligheidsregio's van kracht zijn. Ook in deze wet zijn verplichtingen opgenomen ten aanzien van de opkomsttijden. De gepresenteerde plannen zijn niet te verenigen met die wet en wanneer de burgemeesters dus instemmen met de plannen zullen zij de wet gaan overtreden.

In de media zijn de afgelopen periode allemaal plannen gepresenteerd door de directie van de VRR. Snelle interventievoertuigen, gecombineerde eenheden van brandweer en ambulance en een andere manier van brandbestrijding en hulpverlening. Allemaal mooie plannen die nog niet zijn uitgewerkt, gedeeld met de werkvloer en soms zelfs wettelijk verboden zijn.

De vakbonden zijn het dan ook spuugzat, maar begrijpen goed in welk spanningsveld de burgemeesters verkeren. Zij moeten de door de gemeente opgelegde bezuinigingstaakstelling aan gemeenschappelijke regelingen uitvoeren als bestuurder van de VRR en aan de andere kant willen zij een zo klein mogelijk bestuurlijk risico voor de veiligheid van mensen en dieren in de gemeente waar zij verantwoordelijk voor zijn. Daarom bieden de vakbonden gezamenlijk aan de burgemeesters een goed hoofdkussen aan.

Niet om hen in slaap te sussen, maar om ervoor te zorgen dat zij goed uitgeslapen zijn als zij maandag 26 april op de openbare bestuursvergadering een beslissing moeten nemen over deze ontzettend slechte plannen.

De leden van de vakbonden worden opgeroepen om in de periode van 21 april tot 26 april een brief, waarin de bonden gezamenlijk hun zorg uitspreken over de voorgelegde plannen, met een hoofdkussen uit te reiken aan de burgemeester van het gebied waarin hun kazerne staat. De bonden coördineren deze plannen en zorgen voor de logistiek. Het overdrachtsmoment van die brief en het kussen zal dus per gemeente verschillen.

Daarnaast is de bestuursvergadering van maandag 26 april openbaar. De vakbonden gezamenlijk hebben dan ook hun leden opgeroepen om deze vergadering bij te wonen. Om 14.45 uur wordt vertrokken vanaf de kazerne Baan (Rotterdam centrum) om gezamenlijk aan te komen om 15.30 uur op de Coolsingel in Rotterdam, waar de vergadering gehouden wordt.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij een van de volgende woordvoerders:

CNV Publieke Zaak

Arno van Voorden

Telefoon: 010 - 47 87 400

E-mail: a.voorden@cnvpubliekezaak.nl

ABVAKABO FNV

Jaap van der Hoek

Mobiel: 06 - 51 27 53 17

E-mail: f2hhoekja@hetnet.nl

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV)

Ruud van Vliet

Mobiel: 06 - 22 24 46 74

E-mail: ruud.van.vliet@brandweervrijwilligers.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl