Flevoland krijgt universiteit met een vestiging van OU in Almere

20/04/2010 14:07

Open Universiteit

Burgemeester Jorritsma opent op maandag 26 april 2010 de Almeerse vestiging van de Open Universiteit in 'de nieuwe bibliotheek'. Prof. dr. Arno Korsten, hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit, verzorgt een actualiteitencollege tijdens de opening. Collegevoorzitter Theo Bovens: 'Zoals Almere bezig is het onderwijs te ontwikkelen in Flevoland, sluit prima aan bij onze missie om toegankelijkheid van hoger onderwijs te waarborgen'.

Dichtbij

De Open Universiteit brengt studeren op academisch niveau dichtbij de inwoners van Flevoland met het nieuwe Almeerse studiecentrum. Burgemeester Jorritsma: "Wij zijn blij met de komst van de Open Universiteit naar Almere. Weer een stap op weg naar de verwezenlijking van onze wens van een volwaardige onderwijsleerlijn in Almere. Van basisonderwijs naar universitair. Kortom: een goede aanvulling! Want de Open Universiteit is er voor mensen die hun kennis en vaardigheden op peil houden, die willen slagen op de arbeidsmarkt. En dat kan nu ook hier bij de Open Universiteit in ons eigen Almere."

De OU biedt academisch onderwijs, in de vorm van korte cursussen en academische bachelor- en masteropleidingen. Voor mensen van elke leeftijd boven 18 jaar, die graag een academisch diploma willen halen om zich verder te ontwikkelen. Om hun carrièrekansen te vergroten of gewoon uit interesse.

Studiecentrum in opbouw

De OU biedt met het nieuwe studiecentrum (potentiële) studenten uit Flevoland een informatie- en adviespunt waar zij terecht kunnen voor studieadvies en informatie over de OU. Ook organiseert de OU vanuit deze huisvesting diverse activiteiten voor (potentiële) studenten, zoals workshops en het wetenschapscafé. De activiteitenprogrammering start direct op woensdag 28 april 2010 met de eerste lezing, in een reeks motivatielezingen, in de nieuwe bibliotheek in Almere: "You can do anything, if you try", door de Amerikaanse Amy Roloff.

Na een jaar wordt geëvalueerd of een doorgroei naar een studiecentrum met meer faciliteiten mogelijk is. Dan kan men denken aan een vaste ruimte met tentamenplekken en bijbehorende faciliteiten voor eigen studenten en voor externe examenkandidaten, en aan studiebegeleiding.

Vestigingen in heel Nederland

De Open Universiteit is de enige Nederlandse universiteit, die in elke provincie een vestiging heeft. En daarmee is zij altijd dichtbij haar studenten. Studiemateriaal en begeleiding zijn afgestemd op zelfstandig studeren, zonder dat colleges worden gevolgd. Studenten kunnen het tempo van hun studie zelf bepalen en thuis studeren. In deeltijd, naast hun werk, of in voltijd. Een studiecentrum biedt studievoorlichting- en begeleiding, tentamenfaciliteiten, academische activiteiten en een ontmoetingsplaats voor studenten.