Belgische Federale Overheid


* Afrikamuseum viert jubileumjaar met expeditie en tentoonstellingen

Afrikamuseum viert jubileumjaar met expeditie en tentoonstellingen

Datum: 20 april 2010

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) heeft nog heel wat projecten op stapel staan in 2010. Het museum viert dit jaar niet alleen de vijftigste onafhankelijkheidsdag van Congo, maar ook zijn eigen honderdste verjaardag met een reeks Congotentoonstellingen, een expeditie en een groot feest.

Expeditie langs de Congo

Op 26 april 2010 vertrekt een multidisciplinair team op expeditie op en langsheen de Congostroom. Het team van 67 Belgische, Congolese en internationale wetenschappers bestaat uit zoölogen, plantkundigen, geologen, zoetwaterbiologen, ecologen, cartografen, archeologen, artsen en taalkundigen.

De expeditie is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum van Midden-Afrika (coördinator), de universiteit van Kisangani, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Nationale Plantentuin van België met de financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Federale wetenschapsbeleid en de Nationale Loterij. Ze kadert bovendien ook in het internationale jaar van de biodiversiteit.

Van bij het begin was de VRT een partner in het project. Intussen hebben ook verschillende andere media, zoals de RTBF.BE zich geëngageerd tot een partnerschap dat de expeditie volgt. Zo zullen ook het leven langs de Congostroom en de ontwikkelingsproblematiek in de streek aan bod komen.

Exposities over Congo

Het jubileumjaar van het KMMA gaf ook aanleiding tot een reeks tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling 'Congostroom' gaat van start op 27 april 2010 en loopt tot 9 januari 2011. Ze is uitgewerkt als een traject langsheen de rivier de Congo, van de bron tot de monding.

Op 11 juni 2010 gaan nog drie andere tentoonstellingen van start:
* 'Indépendance!' loopt tot 9 januari 2011. Deze tentoonstelling vertelt de Congolese verhalen over 50 jaar onafhankelijkheid via interviews, foto's, muziek, schilderijen, objecten en archiefmateriaal.

* 'Bonjour Congo in België' loopt tot 30 september 2010. Naar aanleiding van de gelijknamige documentairereeks lanceert Canvas een oproep om de sporen van het koloniale verleden in België in kaart te brengen: monumenten, standbeelden, gebouwen, straatnamen ... die op de een of de andere manier een link hebben met Congo. De mooiste foto's of boeiendste verhalen worden geselecteerd voor deze tentoonstelling in het museum. Meer informatie vindt u op www.canvas.be/bonjourcongo.
* 'Kinshasa-Brussel: van Matonge naar Matonge' loopt tot 30 september 2010. Fotograaf Jean-Dominique Burton maakte intrigerende foto's van Matonge Brussel en Matonge Kinshasa, twee wijken op duizenden kilometers afstand van elkaar.

Reizende collecties

Het museum herbergt uitzonderlijke collecties en leent regelmatig objecten uit voor tentoonstellingen over de hele wereld. Dicht bij huis kunt u volgende tentoonstellingen bezoeken:
* 'Congo belge en images. Ongeziene archiefbeelden van Belgisch Congo' van 21 januari 2010 tot 14 mei 2010 in het Fotomuseum van Antwerpen.

* 'GEO-graphics' van 9 juni 2010 tot 26 september 2010 in Bozar te Brussel.

* 'Mayombe. Meesters van de Magie' van 08 oktober 2010 tot 23 januari 2011 in M - Leuven.

Verjaardagsfeest

Op 30 april is het precies 100 jaar geleden dat het huidige museumgebouw van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika plechtig ingehuldigd werd door koning Albert I. Daarom organiseren het museum en de gemeente Tervuren samen een groot feest. Op het programma staan onder meer muzikale optredens op de markt, vuurkunstenaars in het park, de opening van de tentoonstelling 100 jaar museum in 100 foto's en vuurwerk.

Op 2 mei trakteert het KMMA. De toegang tot het museum en tal van activiteiten zijn die dag gratis.

Meer informatie over alle jubileumactiviteiten vindt u op de website www.congo2010.be.