Gemeente Etten-Leur

Verkeersmarkt voor scholieren voortgezet onderwijs

Verkeersmarkt voor scholieren voortgezet onderwijs

Op 26, 27 en 28 april a.s., steeds van 9.15 tot 15.30 uur, wordt er in het schoolgebouw van de Katholieke Scholengemeenschap aan de Stijn Streuvelslaan een verkeersmarkt gehouden onder de titel "Veilig op weg van en naar school". De verkeersmarkt is gericht op zo'n 800 scholieren, allen brugklas-leerlingen van de KSE en van het Munnikenheidecollege. De organisatie is in handen van het adviesbureau Kromstaf Organisatie en Educatie in samenwerking met de gemeenten Etten-Leur en Rucphen.

De verkeersmarkt is opgezet rondom het gegeven, dat jongeren situaties veelal verkeerd inschatten en daardoor met hun leven spelen. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes etc. afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen en andere risicosituaties in het verkeer. Met de verkeersmarkt willen de organisatoren de jongelui bewust maken van de risico's die zij lopen.

Wie schrikt het hardst! NS. Luisteris

Het thema van de "Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school'' wordt o.a. gebruikt in de interactieve les door NS Luisteris. Tijdens deze 30 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag/groepsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabotage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen. Gevaren door het dragen van MP3speler in de oren enz. Inmiddels wordt 10 procent en het aantal vertragingen veroorzaakt door derden: aanrijdingen, spoorlopers, vandalisme.

Alcoholvoorlichting in de Verkeersmarkt

In de Verkeersmarkt is voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer ingebouwd. De brugklassers van 12 jaar en ouder wordt op een ludieke wijze bewust gemaakt wat alcohol met je doet. Ze ervaren het ook! Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogenaamde tunnelblik. Met een helm op en een lopend circuit wordt de praktijk nagebootst.

De Dode hoek voorlichting wordt door Verkeersschool Blom verzorgd.

Er is geen grotere angst te bedenken dan dat een van de leerlingen verongelukt onder een vrachtauto. De gevaren van de "dode hoek" moeten wel herkend worden. Een heuse trailer laat kinderen ervaren waar de "dode hoek" zit en dat oogcontact met de chauffeur van levensbelang is.

De Blindenbaan, begeleid door de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Deze oefening dwingt respect af voor de blinden en slechtzienden medeweggebruikers.

De Rolstoelbaan. "Ja daaaag, daar ga ik niet in zitten". Je klein voelen in een rolstoel is goed voor het besef dat deze weggebruikers best wel wat ruimte mogen hebben.

Reactietest: Een goede reactiesnelheid kan ongelukken voorkomen. De brugklassers zijn jong, maar zijn ze ook snel?

E.H.B.O. Al fietsend samen vallen is lachen, maar wie onderop ligt kan snakken. Tijdens de voorlichting wordt brugklassers geleerd wat een stabiele ligging is ter voorkoming van erger. Belangrijk is hoe snel je handelen kunt, mag en hoe snel de situatie te overzien is, om gevallen medeleerlingen van de gevaarlijke plek weg te halen. Bewust worden hiervan is heel belangrijk om samen te overleven.

Inforaad
Werk in uitvoering

Er zijn 2 vacatures

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl