Metaaalbranche maakt zich sterk voor 'Veilig en Gezond werken'

22/04/2010 17:20

Brainwork Communicatie

Congres 'Veiligheid, wat doe jij eraan?'

De Metaalbranche staat in de week van 26 tot en met 30 april helemaal in het teken

van veilig en gezond werken. Het centrale thema van de Week van de Veiligheid luidt: Veiligheid, wat doe jij eraan? Initiatiefnemer en organisator is '5xBeter, Werken is gezond', het samenwerkingsverband waar werkgevers en bonden de handen ineengeslagen hebben om het veiligheidsbewustzijn en de arbeidsomstandigheden van de ruim 400.000 werknemers in Metaalbewerking en de Metalektro te bevorderen. De week van de Veiligheid start op maandag 26 april met een groot congres in De Fabrique in Utrecht.

De Metaalbranche is duidelijk koploper als het gaat om veilig en gezond werken. 'Veiligheid, wat doe jij eraan?' is een essentiële vraag, waaraan iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren door vanuit zijn eigen werksituatie hierover mee te praten. Het thema wordt uitgebreid onder de aandacht gebracht door interessante sprekers, boeiende workshops en het aangaan van discussies.

Congres

Inleider van het congres is Jan Dul, Professor of Technology and Human Factors aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Hij is gespecialiseerd in het mensgericht ontwerpen van producten en processen, menselijk presteren, arbeidsomstandigheden en belevingsgericht ontwerpen. Hij kiest in het plenaire deel van het programma een prikkelende invalshoek voor het bekijken van het veiligheids- en gezondheidsbeleid van ondernemingen. 'Arbo' staat wat hem betreft in veel ondernemingen onterecht in een negatief daglicht. Wie wil, krijgt de gelegenheid om in een kleinere setting daarover met hem door te praten. Neerlands trots 'Lange Frans' heeft model gestaan voor een aantal films over lasrook. Hij opent het congresprogramma met een eigen rap. Daarnaast zijn er diverse workshops, waaraan elke deelnemer mee kan doen.

Broodje (Veilig) en Gezond

De Verbetercoaches leveren de hele week advies op maat met een broodje (Veilig &) Gezond. Zij bezoeken bedrijven in de branche en adviseren bijvoorbeeld afdelingen of ondernemingsraden. De veiligheidsrisico's in het bedrijf komen aan bod in interactieve presentaties.

Podcast

De befaamde 3FM dj Gerard Ekdom verzorgt op woensdag 28 april een '5x Beter Podcast'. Speciaal voor de Week van de Veiligheid is er een podcast gemaakt die van af woensdag 28 april gedownload kan worden. In deze podcast maakt deejay Gerard Ekdom de 'Medewerker van de Veiligheid' bekend. Te volgen via www.radio5xbeter.nl, your safety station!

Voorzitters op werkbezoek

Voorzitters van de vijf deelnemende partners bezoeken ieder een bedrijf om met medewerkers of ondernemingsraden in gesprek te gaan over het belang van veilig en gezond werken.

Verrassing voor werkpaarden

Medewerkers van Metaalbedrijven die op 30 april moeten werken, ontvangen een smakelijke verrassing.

'5x Beter, Werken is gezond'

'5x Beter, Werken is gezond' biedt bedrijven en medewerkers werkzaam in de Metaalbewerking en de Metalektro informatie, onafhankelijk advies en hulpmiddelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de branche. Onder andere op het gebied van lasrook, schadelijk geluid, fysieke belasting, machineveiligheid en oplosmiddelen. 5x Beter Werken is Gezond is een gezamenlijk initiatief van Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie.





http://www.weekvandeveiligheid.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,