Gemeente Zevenaar


23-04-2010: Succesvol eerste jaar Buurtbemiddeling in de Liemers

Deze maand bestaat Buurtbemiddeling de Liemers één jaar. 70% van de zaken die in 2009 in behandeling zijn genomen is opgelost.

In die gevallen waarbij ook daadwerkelijk een bemiddelingsgesprek tussen de betrokken buren heeft plaatsgevonden ligt dit percentage nog hoger, namelijk rond de 90%. âDit geeft al aan hoe belangrijk het is dat mensen (weer) met elkaar in gesprek gaan. De kracht van buurtbemiddeling is dat buren samen oplossingen vinden die voor hen acceptabel zijn. Vaak wordt dan niet alleen het probleem opgelost, maar ook de relatie hersteld of zelfs verbeterd. Mensen moeten gewoon op een prettige manier naast elkaar kunnen wonen. Daar gaat het om!â, zegt waarnemend coördinator Buurtbemiddeling Hélène Doeff.

Goed contact met de buren is niet altijd vanzelfsprekend. Wat begint als een kleine irritatie kan behoorlijk oplopen. Buren praten niet meer met elkaar. En erger nog: ze luisteren niet meer naar elkaar. Buurtbemiddeling kan dan helpen om de druk van de ketel te halen en de buren weer met elkaar in gesprek te brengen. Problemen tussen buren die veel voorkomen zijn geluidsoverlast en problemen rond tuin en erfafscheiding. Maar ook parkeren, rommel en gedrag van kinderen en dieren kunnen tot problemen en verstoorde verhoudingen leiden.

Het succes van Buurtbemiddeling de Liemers ontlast de politie, de woningbouwcorporaties Baston en Vivare en de gemeenten. Zij verwijzen mensen met problemen met hun buren doorgaans door naar Buurtbemiddeling. Hierdoor hoeven deze instanties aanzienlijk minder tijd te besteden aan burenruzies. Bovendien is de kans op een langdurige oplossing veel groter als mensen die oplossing zelf bedenken dan wanneer een instantie een maatregel oplegt, aldus Hélène Doeff.

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waarbij buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen met hulp van buurtbemiddelaars. De bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers. Ze zijn onpartijdig en hebben geheimhoudingsplicht.

In april 2009 begonnen15 vrijwilligers als bemiddelaar voor inwoners van de gemeenten Westervoort, Duiven en Zevenaar. De gemeente Rijnwaarden heeft zich in januari 2010 ook aangesloten bij het project. Het aantal bemiddelaars is inmiddels uitgebreid tot 19. In 2009 zijn er 64 zaken behandeld en tot nu toe in 2010 zijn dat er 19.

Buurtbemiddeling de Liemers is op maandag en donderdag van 9 â 16 uur bereikbaar op telefoonnummer 0316 28 36 24. Voor meer info zie: www.buurtbemiddelingdeliemers.nl