FNV Bondgenoten

Beveiligers in actie voor baanbehoud bij contractwisseling

Een groep van 50 beveiligers voert morgen actie voor de poort van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, aanmeldcentrum Ter Apel. Ze zijn boos, omdat Group 4 Securicor na een contractwisseling niet de werknemers van Securtitas overneemt, die al jaren het beveiligingswerk in Ter Apel doen.

Group 4 Securicor kiest er voor om onervaren, maar goedkopere beveiligers aan te nemen. Vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. "De beveiliging lijkt de kant van de schoonmaak op te gaan," zegt Ton Neijenhuijs namens de bonden. "Het leveren van kwaliteit wordt naar de achtergrond gedrongen, het gaat alleen om geld. Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang en beveiligingsbedrijven gaan daar in mee. Het zijn de werknemers die dan het onderspit delven, de euro regeert in de beveiligingsbranche."
Op dit moment is het zo in de beveiliging dat bij een contractsovername het overnemende bedrijf niet verplicht is om de werknemers over te nemen. Het was echter wel altijd gebruikelijk in de sector.

De actie bij IND Ter Apel vindt plaats aan de vooravond van onderhandelingen voor een nieuwe sector-cao. Die beginnen woensdag 28 april. Een voorstel voor een betere regeling rond contractwisseling staat hoog op de agenda, wat betreft de bonden.

Met de contractwisseling van IND Ter Apel zijn 27 banen gemoeid. Daarnaast zijn er nog IND locaties in onder andere Zwolle, Zevenaar, Den Bosch, Rijswijk en Rotterdam. In al deze plaatsen vindt per 1 mei 2010 een wisseling van beveiligingsbedrijf plaats. In totaal werken er ongeveer 30.000 beveiligers in de particuliere beveiliging.