Electrabel


26 april 2010


Onderzoek duurzame biomassaproductie in Mozambique

Solidaridad en Electrabel, Groep GDF SUEZ, gaan onderzoeken of in Mozambique duurzame biomassa kan worden geproduceerd ten behoeve van de Nederlandse energiesector. In het gezamenlijke project wordt onderzocht of met moderne technieken ter plaatse een energiedrager kan worden ontwikkeld die steenkool kan vervangen en bijdraagt aan de economische ontwikkeling van Mozambikaanse boeren. Dit project is door Agentschap NL beloond met een subsidie uit de regeling Duurzame Biomassa Mondiaal.

De initiatiefnemers bouwen hiermee voort op een eerste verkenning van de mogelijkheden om biomassa uit agrarische reststromen en bosbouw om te zetten in energiepellets. Ze kijken in het bijzonder naar de mogelijkheden van torrefactie, waarbij verschillende soorten biomassa verwerkt worden tot een uniform product. Dit eindproduct, met eigenschappen gelijkaardig aan steenkool, heeft een hogere verbrandingswaarde dan energiepellets en biedt voordelen op het vlak van houdbaarheid en transport. Het is voor het eerst dat deze technologie wordt bekeken in een Afrikaanse context.

Het project moet resulteren in een businessmodel voor het gebruik van Mozambikaanse biomassa voor de Nederlandse energiesector. In Mozambique is het gebruik van biomassa in kolencentrales vooralsnog onrendabel omdat ze niet kan concurreren met de regionaal beschikbare steenkool.

Solidaridad werkt in dit project nauw samen met haar Mozambikaanse partner, de ontwikkelingsorganisatie Abiodes. Zij gaan 2.500 boeren trainen om met gemengde vormen van land- en bosbouw de voedselproductie te verhogen en snelgroeiend hout te produceren. Afhankelijk van het type gewas wordt daarbij gewerkt met verschillende gedragscodes voor duurzame teelt, bijvoorbeeld FSC voor hout, Better Cotton Initiative voor katoen en NTA8080 voor alle soorten biomassa.

Het bedrijf Fair Biomass Mozambique, dat door Solidaridad en haar partners is opgericht, neemt het voortouw bij het identificeren van agrarische reststromen en de eerste verwerking daarvan tot pellets. Lokale onafhankelijke auditors zullen de herkomst en duurzame productie van de ruwe biomassa controleren.

Solidaridad en Electrabel zien dit project als een unieke kans om aan te tonen dat het mogelijk is om biomassaproductie in Afrika te stimuleren op een manier die goed is voor het klimaat, bijdraagt aan lokale voedselzekerheid en de inkomenspositie van Afrikaanse boeren versterkt.