Politie Hollands Midden

Katwijk - Man betaalt ruim 1.400 euro boete na valse aangite

Katwijk, 26-04-2010 o Een 36-jarige man uit Katwijk heeft vorige week ruim 1.400 euro schade betaald aan Politie Hollands Midden na het doen van een valse aangifte. De Katwijker deed op vrijdag 22 januari dit jaar aangifte van afpersing en bedreiging welke gepleegd zouden zijn tussen woensdag 1 april 2009 en donderdag 21 januari 2010.

Volgens het verhaal van de Katwijker zou er een schuldeiser achter de afpersing en bedreiging zitten. In de periode tussen april vorig jaar en januari dit jaar werd hij, vlak bij zijn werk in Amsterdam, steeds door verschillende mannen bezocht waarbij hij geld moest afgeven. Op enkele momenten zou dit gebeurd zijn onder bedreiging van een mes en een vuurwapen.

Verzonnen agent De Katwijker vertelde dat hij eerder al aangifte had gedaan in Amsterdam bij een agent die hij daarna meerdere keren zou hebben gesproken. In het onderzoek naar de afpersing en bedreiging bleek dat deze agent, evenals de aangifte, niet bestond. In het verdere onderzoek werd het de rechercheurs duidelijk dat de Katwijker de aangifte moest hebben verzonnen. De Katwijker werd hiermee geconfronteerd en bekende. Omdat hij thuis zijn uitgavenpatroon wilde verantwoorden heeft hij de afpersing en bedreiging verzonnen.

Valse aangifte doen is strafbaar Waldo de Boer, districtschef Duin- en Bollenstreek; Politie Hollands Midden heeft onnodig personeel ingezet om onderzoek te doen naar deze vermeende afpersing met bedreiging. Buiten dat het ons geld kost kunnen we de energie en tijd beter besteden aan echte zaken. Wij zullen dus altijd proberen de kosten te verhalen op aangevers die valse aangiften doen. Valse aangiftes komen trouwens vaak aan het licht, aldus De Boer.

Vanwege de ernst van de vermeende afpersing en bedreiging heeft de politie bovendien extra aandacht gehad voor de woning van de Katwijker. De aangever heeft uiteindelijk ruim 1.400 euro betaald aan het korps.