ChristenUnie


Bijdrage Cynthia Ortega plenair debat fiscaal stelsel BES

Bijdrage Cynthia Ortega plenair debat fiscaal stelsel BES

donderdag 18 maart 2010 10:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van genoemd wetsvoorstel dat voorziet in enkele maatregelen voor de overgang van het Nederlands-Antilliaanse fiscale stelsel naar het nieuwe Nederlandse fiscale BES stelsel.

De leden van de ChristenUnie-fractie spreken hun zorgen uit of het ambtenarenapparaat op de BES-eilanden en in Nederland op tijd gereed zal zijn met alle voorbereidingen om het nieuwe fiscale BES stelsel in te voeren. Deze leden vragen op welke manier de informatievoorziening zowel voor burgers als bedrijven met betrekking tot de invoering van het nieuwe fiscale BES-stelsel is geregeld en of er helder gecommuniceerd wordt over de gevolgen van het nieuwe fiscale BES stelsel voor het bedrijfsleven en particulieren. De inwerkingtredingsdatum zal liggen op 1 januari 2011 of enig ander vast verandermoment na de transitiedatum. In hoofdstuk II, artikel 1, is de inwerkingtredingsdatum geregeld voor de invoering van het nieuwe fiscale stelsel en van de overgangsregeling. De leden van de ChristenUnie vragen waar de inwerkingtredingsdatum van de aanpassingswetgeving wordt geregeld. Ook vragen deze leden de regering een schatting te geven van de extra financiële middelen die gemoeid zijn met de introductie van een overgangsregeling, doordat het nieuwe stelsel niet samenvalt met het tijdstip van de transitie. Voorts vragen deze leden de regering of bij de vaststelling van de transitiedatum rekening is gehouden met de problemen die dit zou opleveren bij de invoering van het nieuwe fiscale BES-stelsel. Om de administratieve lasten en andere kosten voor burgers en bedrijven beperkt te houden zal voor het nieuwe belastingstelsel evenals voor de invoering van de dollar worden aangesloten bij de in Nederland gebruikelijke praktijk van vaste verandermomenten. De leden van de fractie van de ChristenUnie verzoeken de regering om een overzicht van de extra administratieve lasten en kosten die de invoering van het fiscale stelsel BES met zich meebrengt. Ook vragen deze leden, in hoeverre het nieuwe fiscale BES stelsel het investeringsklimaat versterkt en ruimte creëert voor nieuwe investeerders.

De afwikkeling van «oude» rechten, verplichtingen en rechtsverhoudingen kan niet meer worden verricht door de BES-eilanden en de huidige verantwoordelijke ambtenaren. Vanaf het tijdstip van transitie zal de Nederlandse Belastingdienst voor hen in de plaats treden en alle taken en bevoegdheden overnemen. De leden van de ChristenUnie willen weten of deze werkzaamheden op de eilanden uitgevoerd zullen worden of in Nederland en of er gebruik zal worden gemaakt van de expertise van deze ambtenaren onder het regime van Nederland.

Voor de penshonadoregeling wordt een overgangsregeling van vijf jaar getroffen. De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen de regering wat het gevolg is voor de netto-inkomsten van degenen die gebruik maakten van deze regeling. Met andere woorden: hoe groot is het koopkrachtverlies?

Cynthia Ortega