Politie Hollands Midden

Lisse - OM eist gevangenisstraffen tegen laptopdieven

Openbaar ministerie Lisse, 26-04-2010 o Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die ervan worden verdacht dat zij vorig jaar in verschillende delen van het land laptops uit bedrijven hebben gestolen.

De officier van justitie eiste tegen de 40-jarige verdachte uit Dordrecht drie jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het OM ziet hem als brein achter de diefstallen. In totaal wordt hij verdacht van 19 zaken. De medeverdachte, een 42-jarige man uit Den Haag hoorde een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van 16 diefstallen.

Werkwijze Volgens het OM ging het tweetal geraffineerd te werk. Ze gingen keurig gekleed tijdens de lunchpauze kantoorpanden binnen op zoek naar laptops of beamers. Door hun kleding vielen ze niet op en de twee verdachten wisten vaak op slinkse wijze de beveiligingssystemen te omzeilen door bijvoorbeeld mee te lopen met medewerkers van de bedrijven.

Eenmaal in het gebouw namen ze uit niet afgesloten ruimtes laptops en beamers weg. In een aantal gevallen was de apparatuur beveiligd met een stalenkabel, maar met behulp van een kniptang wisten de verdachten ook deze laptops los te krijgen. De mannen stopten de zojuist gestolen apparatuur in een tas en verlieten rustig het pand.

De bedrijven die aangifte van diefstal deden, hadden in veel gevallen camerabeelden van de dieven. Zowel de verdachten als de autos waarin zij reden, waren in veel gevallen op de beelden te zien. Nadat de politie in Rijswijk fotos van de verdachten plaatste op de landelijke interne politiesite, bleek dat de verdachten op meerdere plaatsen in ons land actief waren. Zo kwamen er meldingen uit Nieuwegein, Utrecht, Zeist, Bergen op Zoom, Waalwijk, Lisse, Naaldwijk, Den Haag, Leidschendam en Capelle aan den IJssel.

De zaken werden vervolgens gebundeld en het Bovenregionaal Rechercheteam van de politieregios Haaglanden en Hollands Midden ging het onderzoek doen. Uit het onderzoek bleek dat de autos die gezien waren bij de bedrijven, gehuurd werden door de 42-jarige verdachte. In januari dit jaar konden beide verdachten worden aangehouden. De 40-jarige verdachte zit nog altijd vast, de voorlopige hechtenis van de 42-jarige verdachte is op 14 januari door de rechter-commissaris geschorst.

Ernst van de feiten Het Openbaar Ministerie rekent het de verdachten zwaar aan dat zij zo stelselmatig te werk zijn gegaan. Zij hebben grote schade veroorzaakt en hun daden hebben bij de getroffen bedrijven voor grote onrust gezorgd. Het gevoel te kunnen werken in een prettige en veilige omgeving is voor veel medewerkers aangetast. Daarnaast is er door de diefstallen van de computers ook vertrouwelijke bedrijfsinformatie verloren gegaan.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

--- Dit bericht is afkomstig van het Openbaar Ministerie ---