Nederlandse journalist tweede bij Europese journalistenprijs

26/04/2010 15:17

World Population Foundation/ MYBODY

De Nederlandse journalist Rob Vreeken, sinds 1983 werkzaam bij de Volkskrant, heeft in april de tweede prijs gewonnen in de 'European Journalist Award for Excellence in Journalism'. Deze Europese journalistenprijs is een eerbetoon aan journalisten die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen en in het bijzonder aan de seksuele en reproductieve rechten en gezondheid van mannen en vrouwen wereldwijd.

De eerste prijs werd gewonnen door een Duits duo. Journaliste Angelika Gardiner schreef een indringende reportage over vrouwen in Ethiopië die lijden aan fistels. Andrea Künzig maakte de foto's bij het artikel. Derde werd de Spaanse journalist Erena Calvo met een artikel over illegale abortus bij vrouwen in Marokko. Journalisten uit Nederland, Duitsland, Polen, Spanje en Oostenrijk die schrijven over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden konden meedingen. De prijs is opgezet in het kader van een gezamenlijk project 'Reproductive Health for All' dat steun krijgt van de Europese Unie. De prijsuitreiking die plaats zou vinden in de Rode Hoed in Amsterdam, kon helaas niet doorgaan omdat de buitenlandse journalisten vanwege de aswolk die de uitgebarsten vulkaan op IJsland veroorzaakte, Nederland niet konden bereiken.

Rob Vreeken schrijft sinds 1994 over het thema van de reproductieve rechten, toen hij verslag deed van de VN-bevolkingsconferentie in Cairo. Zijn artikel 'Senegal is bijna besnijdenisvrij', dat op 6 en 7 februari 2009 in de Volkskrant verscheen, wordt verwerkt in een boek van Vreeken dat deze zomer bij Meulenhoff uitkomt, Baas in eigen Boerka.

De bekroonde inzendingen werden geselecteerd uit meer dan 200 artikelen die in de eerder genoemde vijf lidstaten werden ingediend. De Europese juryleden waren onder de indruk van de kwaliteit van de artikelen. De drie Europese winnaars ontvangen een geldbedrag van respectievelijk 2000, 1000 en 500 euro en worden uitgenodigd op een persreis naar Oeganda.