Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Afwijking bezetting tankautospuit brandweer onder voorwaarden toegestaan

26 april 2010

Brandweerkorpsen mogen onder strikte voorwaarden afwijken van de verplichte standaardbezetting van de tankautospuit van zes personen. Staatssecretaris heeft het besluit veiligheidsregio's op dit punt aangescherpt, na overleg met de brandweerorganisaties en het veiligheidsberaad. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd.

Afwijking van de standaardbezetting is toegestaan als de goede brandweerzorg niet in gevaar komt. Ook de veiligheid en gezondheid van het brandweerpersoneel mogen geen gevaar lopen. Het besluit om af te wijken van de standaardbezetting moet worden genomen door het bestuur van de veiligheidsregio. Bijleveld komt hiermee tegemoet aan het bezwaar dat het besluit veiligheidsregio's te veel ruimte zou laten om van de standaardbezetting af te wijken, met alle risico's van dien. Het besluit zal naar verwachting op 1 oktober 2010 in werking treden, samen met de Wet op de veiligheidsregio's.

Eerder is afgesproken dat de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) samen gaan werken aan een set afspraken waarmee de huidige pilots voor de voertuigbezetting worden gevolgd. Onderzoek naar brandontwikkeling is hier onderdeel van. BZK zal dit proces ondersteunen.