Rechtbank Utrecht


Drie jaar gevangenisstraf na inrijden op buurman

26 april - Een 31-jarige vrouw uit Utrecht is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De rechtbank achtte de vrouw schuldig aan poging tot moord. Ze reed in augustus 2009 tweemaal met haar auto in op de man, die een zeer ongepaste seksuele opmerking over de zesjarige dochter van de vrouw gemaakt had.

De buurman had enkele dagen voor het incident in het bijzijn van de verdachte en haar dochter, onder invloed van een grote hoeveelheid alcohol, een opmerking gemaakt die de strekking had dat hij het meisje wel lekker vond en wel met haar wilde slapen. Verdachte schrok erg van deze opmerking en werd boos. Ze ging samen met haar dochter direct naar huis. De verdachte liet de volgende dag aan een buurvrouw weten nog steeds boos te zijn en deed melding van het incident bij de politie.

Op de dag van de aanrijding volgde de verdachte haar buurman, die met de auto wegging, drie kwartier lang. De buurman merkte dit en ging terug naar huis. Toen hij uit zijn auto stapte, reed de buurvrouw op hem in, zodat hij klem kwam te zitten tussen twee auto's. Hij kwam hierbij ten val, waarna de vrouw nogmaals op hem inreed. Bij de tweede aanrijding werd hij slechts licht geraakt, aan het eerste incident hield hij verwondingen aan knieën en benen over.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw met voorbedachten rade heeft gehandeld. De rechtbank sprak van een ernstig feit, waarmee de vrouw geen enkel respect heeft getoond voor het leven en welzijn van haar buurman. Dat hij geen dodelijk letsel heeft opgelopen, is een gelukkige omstandigheid, die niet aan de verdachte te danken is.

De rechtbank zag in het dossier aanknopingspunten dat verdachte zich in verminderde mate bewust is geweest van het ongepaste van haar handelen en het laakbare van de consequenties van haar handelen niet ten volle heeft kunnen overzien. Omdat de vrouw niet meewerkte aan het psychiatrisch en psychologisch onderzoek hield de rechtbank met die omstandigheden geen rekening.

De rechtbank concludeerde dat geen andere straf passend is dan een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar. De vrouw kreeg daarnaast een rijontzegging voor de duur van vijf jaar opgelegd.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 26 april 2010 Naar boven