Openbaar Ministerie

Onderzoek Tamil Tijgers in Nederland

26 april 2010 - Landelijk Parket

In een grootschalig onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland heeft de Nationale Recherche maandag zeven verdachten aangehouden en zestien woningen en bedrijven doorzocht.

Bij de doorzoekingen zijn computers, administratie, telefoons, documenten, foto's, DVD's en een geldbedrag van in totaal meer dan 40.000 euro in beslag genomen.

De Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), zijn door de Europese Unie in 2006 op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wordt onderzoek gedaan naar onder meer het verwerven van fondsen voor de LTTE.

Financiële of economische ondersteuning van deze verboden organisatie is een economisch delict op grond van de Sanctieregeling terrorisme 2002. Daarnaast richt het onderzoek zich op deelname van de verdachten aan een criminele en terroristische organisatie.

Getuigen en tips

De Nationale Recherche zoekt getuigen en tips over de activiteiten van de Tamil Tijgers. Daarvoor is vandaag een speciaal telefoonnummer opengesteld: 0800 -6070. Op internet is een website geopend www.nationale-recherche.nl/tamils waar ook informatie aan de politie kan worden gegeven.

De Tamil Tijgers zijn begin 2009 verslagen door het regeringsleger op Sri Lanka. In de zomer van 2009 maakte een nieuwe leider bekend dat de afscheidingsbeweging doorgaat. Met zelfmoord- en bomaanslagen voerde de LTTE sinds de jaren zeventig een gewapende strijd voor een onafhankelijk Tamil Eelam. De Tamil Tijgers worden beschouwd als een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld. De LTTE is door de VN en UNICEF veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

AIVD

Het onderzoek door de Nationale Recherche is gestart met informatie van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) over de activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland. De aangehouden verdachten hebben zich vermoedelijk bezig gehouden met fondsenwerving voor de LTTE door collectes, inzamelingsacties en de verkoop van dvd's en kalenders en het organiseren van illegale loterijen. Het onderzoek van de Nationale Recherche bracht aan het licht dat de verboden activiteiten ook na de militaire nederlaag in 2009 zijn voortgezet. Fondsenwerving voor de LTTE vindt ook in andere westerse landen plaats.

Onder de verdachten bevinden zich de leiders van verschillende organisaties van Tamils in Nederland, die vermoedelijk een rol spelen in het internationale netwerk van de LTTE. Het gaat daarbij om de Tamil Coordinating Committee (T.C.C.), de Tamil Rehabilitation Organisation (T.R.O.), de Tamil Youth Organisation (T.Y.O.), de Tamil Vrouwen Organisatie (T.V.O.) en de Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland(T.K.C.O.).

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt in het onderzoek gezien als dé vertegenwoordiger van de LTTE in Nederland. De andere verdachten komen uit Schagen (2), Breda, Zeist, Raalte en Ammerzoden. De doorzoekingen stonden onder leiding van de rechter-commissaris voor internationale misdrijven bij de rechtbank Den Haag. In het onderzoek wordt de Nationale Recherche bijgestaan door de FIOD. De Nationale Recherche bracht met ondersteuning van de regiopolitie vandaag vanaf vijf uur 's ochtends meer dan 200 rechercheurs op de been.