Gemeente Schouwen-Duiveland



Koninklijke onderscheiding voor mevrouw A. Kok uit Bruinisse

Vrijdagavond 23 april om 20.00 uur, tijdens het St. Joriskampvuur, ontving mevrouw Arjanne Kok uit Bruinisse een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Rabelink. Mevrouw Kok is pas 40 jaar en is het gezicht van Scouting Bruinisse e.o.

Afbeelding 1

Al 25 jaar(!) geeft Arjanne Kok leiding aan scoutinggroepen in Bruinisse. Op haar 14 ^e begon ze als assistent-leidster bij de kaboutergroep, momenteel is ze teamleidster bij deze groep, een sleutelpositie. In 1998 bestond binnen de Prinses Margrietgroep de behoefte aan een groep voor pubers.

Zij heeft toen het initiatief genomen om een zogenoemde Explorergroep op te richten voor kinderen tussen de 14 en 17 jaar. Bij de Explorers krijgen kinderen ruimte om zelf hun talenten te ontwikkelen. Ze maken zelf plannen, natuurlijk in samenwerking met de leiding van de afdeling. De kinderen leren samenwerken, luisteren, praten en beslissingen nemen. Ook de zomerkampen organiseren ze zelf. Explorers gaan op expeditie. Wildkamperen, zwerven in het buitenland, zeilen of een speeltuin bouwen. Om u zomaar een idee te geven wat er in dergelijke gevallen van de leiding wordt gevraagd. Geen voorgekookte activiteiten. Wel de deelnemers dat laatste zetje geven

Ook is ze al jaren lid van de beheersstichting van de scouting in Bru, zoals dit dorp door de bevolking liefkozend wordt genoemd. Bovendien leidt ze met plezier jonge en nieuwe leiding op.

Dit werk nam meestal zo'n 15 uur per week in beslag. Ze doet alles belangeloos.

Tweemaal reisde zij de afgelopen jaren op eigen kosten naar Zuid-Afrika om daar te helpen bij de scouting in Soweto. Bovendien hielp ze daar een clubhuis te renoveren. Zelfs haar vakanties werden menigmaal opgeofferd voor de scouting. Daarnaast is het bijzonder dat ze niet alleen uitvoerend werk verricht, wat toch veel tijd en voorbereiding in beslag neemt, maar ook bestuurlijke taken op zich heeft genomen.

Door haar inzet voor de scouting in Bruinisse heeft Arjanne Kok het mede mogelijk gemaakt om een plezierige en leerzame vrijetijdsbesteding te bieden aan de jeugd. Vele kinderen kwamen en komen wekelijks bijeen om op een zinvolle en leuke manier samen te werken en samen te leren. Elke week weer zorgt betrokkene ervoor dat de scouts een spannend programma voorgeschoteld krijgen. Velen hebben zich onder haar leiding ook sociaal kunnen ontwikkelen, waardoor zij tevens -in ruimere zin- een positieve bijdrage heeft geleverd aan een betere samenleving.