Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vernieuwing meerdaagse verwachting
26 april 2010 - De verwachtingen van het KNMI tot 9 dagen vooruit (vandaag en morgen, de komende 5 dagen en 6 tot 9 dagen vooruit) worden vanaf vandaag iets anders gepresenteerd. Door betere prestaties van het model van het Europees Weercentrum ECMWF wordt de meerdaagse verwachting uitgebreid.
Het weer voor vandaag en morgen wordt in een tekst beschreven. Hierin beschrijft de meteoroloog een verwachting van bewolking, minimum- en maximumtemperatuur, windrichting en windsterkte, neerslag en zicht.

De verwachting voor de komende 5 dagen (dag 1 tot en met dag 5) is veranderd in de verwachting voor dag 2 (overmorgen) tot en met dag 6. Dat is dus een dagje erbij. Het te verwachten weer voor deze periode wordt in de meerdaagse tabel gepresenteerd. In de tabel worden verwachtingen gepresenteerd van zonneschijnpercentage, neerslagkans, neerslaghoeveelheid, minimum- en maximumtemperatuur, windrichting en windkracht. Daarnaast geeft de meteoroloog een beknopte beschrijving van het verwachte weer voor die periode.

De verwachting voor dag 6 tot en met 9 wordt nu dag 7 tot en met dag 14. De meteoroloog geeft hierin een korte vooruitblik tot twee weken vooruit. Daarnaast wordt vermeld wat de normale temperatuur is voor de tijd van het jaar. Onder de meerdaagse is een tabel opgenomen met de langjarige gemiddelden van de minimum- en maximumtemperatuur.

Eerste uitgave: 26-04-10