T-Mobile dringt aan op integraal spectrumbeleid overheid.

26/04/2010 16:25

T-Mobile


- T-Mobile is met 2,6 GHz spectrum klaar voor eerste fase LTE.


- Verloop 2,6 GHz veiling bewijst urgentie voor samenhangend spectrumbeleid.

T-Mobile Netherlands is met de verworven licentie in de vandaag afgeronde 2,6 GHz veiling voorbereid op LTE, de technische opvolger voor mobiel breedband via 3G. T-Mobile verwierf een licentie voor 10 MHz gepaard spectrum. Voor de licentie werd een bedrag betaald van EUR 109.000. Het verloop van de 2,6 GHz veiling geeft pijnlijk de gevolgen aan van een ontbrekende samenhang in het frequentiebeleid. Er is nu een zeer inefficiënte verdeling, waarbij zelfs een deel ongebruikt bij de overheid blijft.

Bart Weijermars, Algemeen Directeur T-Mobile Netherlands: 'Met het verwerven van een licentie op de 2,6 GHz band kunnen we een eerste stap maken naar de eerste fase van LTE, de volgende generatie mobiel breedband internet. In Duitsland en Oostenrijk heeft T-Mobile al succesvolle LTE-proefprojecten lopen. De verworven frequenties bieden echter ten dele zekerheid voor de toekomst. De discussies, vertragingen en uiteindelijk geringe belangstelling rondom de 2,6 GHz veiling tonen aan dat de overheid de volgende uitgiftes beter moet organiseren. De overheid zorgt nu, door iedere frequentieband los van elkaar uit te geven, voor onnodige inefficiënte kunstmatige schaarste terwijl de uitgifte en gebruik van verschillende frequentiebanden juist nauw met elkaar samenhangen. De overheid moet zich meer realiseren dat mobiele netwerken een onderdeel zijn van de vitale infrastructuur met maatschappelijke en economische waarde. Het ontbreken van duidelijk beleid heeft een negatieve invloed op investeringsbereidheid en technologische innovatie. Dit komt de ontwikkeling en continuïteit van mobiele breedbanddiensten aan bestaande en toekomstige klanten niet ten goede".

Op zeer korte termijn, in 2011, is ook de vernieuwing van de GSM frequenties aan de orde. Om als bedrijf beslissingen te kunnen nemen over grote investeringen is het noodzaak dat de overheid voor het einde van het jaar helderheid en zekerheid geeft. Voor de GSM verlenging is er nog steeds geen passend beleid opgesteld. Het verloop van de 2,6 GHz veiling bewijst dat een samenhangend spectrumbeleid cruciaal is. Hierbij dient niet alleen te worden gekeken naar eventuele nieuwe toetreders maar ook expliciet naar de belangen van de huidige partijen in het kader van continuïteit van de bestaande dienstverlening.

Over T-Mobile in Nederland

4,6 miljoen consumenten en zakelijke gebruikers in Nederland maken gebruik van de mobiele oplossingen van T-Mobile (per eind 2009). In 2009 had T-Mobile een jaaromzet van 1,807 miljard euro. T Mobile Netherlands BV is onderdeel van Deutsche Telekom AG, een van de leidende communicatie ondernemingen in de wereld. T Mobile beschikt over een zeer modern mobiel netwerk voor spraak- en datadiensten. Dit mobiele netwerk behoort op het gebied van kwaliteit, bereikbaarheid en snelheid bovendien tot de beste en meest innovatieve netwerken van Europa. In 2009 won T-Mobile hiervoor de Gouden Steeksleutel van Tweakers.net voor beste mobiele operator.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.t-mobile.nl