GroenLinks
BR> CDA beschermt niet de provincie, maar zichzelf

GroenLinks wil de provincies meer slagkracht geven door ze samen te voegen tot zeven landsdelen. Dat zegt Femke Halsema in reactie op de actie die het CDA vorige week is gestart voor behoud van provincies. Hierin wordt gesuggereerd dat GroenLinks pleit voor opheffen. Volgens Halsema werpt het CDA zich op als beschermer van de huidige provincies, maar is in feite bezig haar eigen comfortabele bestuurspositie te beschermen.

"Er staan heel wat bestuurlijke functies op het spel. Dus prijk ik op een zwarte CDA-lijst van politici die alle provincies willen opheffen. GroenLinks wil de provincies niet schrappen, maar ze samenvoegen en zo meer slagkracht te geven. Wij klagen niet over bestuurlijke drukte, maar doen er wat aan."

Halsema voegt toe dat trots zijn op de cultuur van je streek los staat van discussies over efficiënter bestuur. "Het samenvoegen van provincies doet daar niets aan af. Twente viert zondag feest als de FC kampioen wordt. Zij zijn trots op hun streek en hun club en zijn niet gehinderd door discussies over de vraag of ze bestuurlijk onder Overijssel vallen, of niet. Limburgers blijven Limburgers. Zeeuwen blijven Zeeuwen."

GroenLinks bepleit in haar programma een versterking van het middenbestuur door waterschappen en provincies samen te voegen tot zeven landsdelen. Deze krijgen stevige bevoegdheden rond ruimtelijke ordening, woningbouw, verkeer, milieu, natuur- en waterbeheer.