FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Raad van Bestuur Océ vertoont parasietengedrag

Uit de jaarcijfers van Océ over 2009 blijkt dat het beloningsbeleid de leden van de Raad van Bestuur geen `windeieren' heeft opgeleverd. De individuele beloningen van Rokus van Iperen en Anton Schaaf zijn respectievelijk gestegen met 11,8 en 12,9 procent. En dat terwijl het extreem slecht ging met Océ en vooral de medewerkers de pijn daar van voelden.

FNV Bondgenoten vind dat de Raad van Bestuur van Océ parasietengedrag vertoont. Ron van Baden, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Deze stijging is een klap in het gezicht van de Océ werknemers. Het jaar 2009 was misschien wel het moeilijkste jaar in de geschiedenis van Océ. In Nederland is het bedrijf onder andere op de been gehouden door oudere medewerkers via de WW te laten afvloeien, gebruik te maken van de deeltijd WW regeling, door vele innovatiesubsidies en door de loyaliteit van de trouwe Océ-medewerkers. In de werknemers is niet of nauwelijks geïnvesteerd met opleidingen en de onlangs afgesloten cao is ontoereikend om koopkrachtbehoud te garanderen. Kennelijk heeft dit beleid geleid tot een hogere prestatiebeloning. En dat is absurd. Het kan niet zo zijn dat waar de één pijn lijdt, de ander er beter van wordt. Dat is parasietengedrag."

Van Baden ziet zich steeds vaker geconfronteerd met dergelijke excessen in ondernemingsland. "In de afgelopen periode was het devies in ondernemingsland `cash is king'. Daar wordt het bestuur van een onderneming op afgerekend en dus ook voor beloond. Door enerzijds subsidies binnen te hengelen en anderzijds reorganisaties door te voeren en de loonkosten van de werknemers laag te houden voldoen zij aan hun doelstellingen. In het geval van Océ verdwijnt geld van de belastingbetaler en van de werknemers in de zakken van het bestuur. Een soort van gelegaliseerde vorm van diefstal kun je het wel noemen."

Op de werkvloer bij Océ is de sfeer inmiddels om te snijden. Volgens Van Baden heeft dit ook met het gedrag van het management te maken: "De loyale medewerkers, die altijd klaar stonden voor het bedrijf, voelen zich niet meer gewaardeerd. Exemplarisch hiervoor is het dit jaar niet toekennen van 5 mei als feestdag, iets dat eerder wel is gebeurd. Volgens Océ is hier geen ruimte voor. Medewerkers mogen tegelijkertijd wel zien dat voor prestatiebeloningen `the sky the limit' is. En dat wringt."

De beloning van de Raad van Bestuur bestaat uit een basissalaris, prestatiebeloning, op aandelen gebaseerde compensatie en de pensioenbijdrage.