De Haagse Hogeschool
Eerste onderwijsinstelling met beste energielabel

Energielabel A++ voor De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool heeft voor de vestiging Delft het energielabel A++ ontvangen voor de uitzonderlijk energiezuinige status van het gebouw. De hogeschool is de eerste onderwijsinstelling met een energielabel in deze categorie. Algemeen directeur van DWA, Jaap Dijkgraaf, overhandigde het label tijdens het seminar âHet dynamische schoolgebouw 2010â op 22 april aan Marian van Noort, directeur van de Academie voor Technology, Innovation & Society Delft.

Tijdens dit seminar, dat georganiseerd werd door DWA en De Haagse Hogeschool, stond het realiseren van een gezond, flexibel en energiezuinig schoolgebouw centraal. Het concept van de nieuwbouw van De Haagse kwam tijdens het seminar uitgebreid aan de orde.

Ambitieus

Aan het integrale ontwerp van het schoolgebouw ligt een zeer hoog ambitieniveau ten grondslag. De toepassing van de diverse energiebesparende technieken zorgt voor een energiebesparing van 67% en een reductie van de CO -uitstoot van 65%. Er is een gecombineerde EPC gerealiseerd van 0,59 â een derde van de norm. De GreenCalc+-score is 256 voor het gebouw en 324 voor de bedrijfsvoering.

Het energielabel

Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen. Het label is een instrument om gebouwbeheerders en -eigenaren objectief te informeren over de energieprestatie van hun gebouw en energiebesparing te stimuleren. Met het label kunnen eigenaars en beheerders zich op een positieve manier onderscheiden; het laat zien dat men concreet werkt aan duurzaamheid en biedt een handig pakket maatregelen voor energiebesparing, waarmee het gebouw in een betere energieklasse terecht kan komen. Ook de waarde van het gebouw en de eventuele verkoop- of huurprijs van het pand stijgt met een hoger energielabel. Voor huurders zorgt een hoger label voor lagere energielasten.

Â

Â