FNV KIEM

Acteren is geen vetpot

maandag 26 april 2010

De meeste acteurs kunnen niet rondkomen van uitsluitend werk als acteur en hebben daarom ook inkomsten uit ander werk. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek Spelen voor de kost (Werk en inkomsten van acteurs in Nederland) dat in opdracht van Naburige Rechtenorganisatie NORMA en belangenverenigingen FNV KIEM, ACT en de Ntb is uitgevoerd.

Doel van het onderzoek was inzicht krijgen in het werk en inkomen van acteurs en het aantonen van de noodzaak van een redelijke herhalingsvergoeding bij de omroep, betere arbeidsvoorwaarden, verhoogde bescherming van de naburige rechten en versterking van de onderhandelingspositie van acteurs.

De meeste acteurs kunnen niet rondkomen van uitsluitend werk als acteur en hebben daarom ook inkomsten uit ander werk nodig. Als ze gehuwd zijn of samenwonen zijn ze veelal mede aangewezen op inkomsten van hun partner. Dat geldt vooral voor vrouwelijke acteurs. De gemiddelde professionele acteur verdient rond de EUR 14.000 per jaar met acteren. Meer dan de helft verdient met acteren minder dan EUR 12.000 per jaar. Het jaarinkomen van acteurs varieert naast het geslacht (mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen) ook met hun leeftijd en opleiding.

Ondanks het feit dat acteren geen vetpot is, blijken acteurs geen ander beroep te willen. Wel vinden ze dat er verbeteringen in hun inkomenspositie nodig zijn. Voorbeelden van verbeteringen die acteurs noemen in het onderzoek zijn: minimumtarieven voor film- en televisieopnamen, vergoeding voor repetitietijden, exploitatie van herhalingsrechten en rechten voor openbaarmaking op dvd. Het is het eerste ruim opgezette onderzoek naar de sociaal-economische positie van Nederlandse acteurs in 17 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd door IVA Beleidsonderzoek en Advies van de Universiteit van Tilburg. De dagvoorzitter van het debat is Stefan Wijers.