Senternovem

26-04-2010 |

Goede ervaringen met gebruik van led in openbare verlichting

Meer dan 35 proefprojecten geëvalueerd

Als er voldoende wordt gelet op het lichtontwerp, zijn ledlampen goed toepasbaar in de openbare verlichting. Bewoners en verkeersdeelnemers zijn over het algemeen tevreden over ledverlichting in de openbare ruimte. Zij ervaren het gebruik van led meestal als een verbetering ten opzichte van de oude situatie met conventionele verlichting. Dat blijkt uit een evaluatie van meer dan 35 led-proefprojecten, die onlangs werd afgerond door Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en de VNG. De evaluatie vond plaats in het kader van de Taskforce Verlichting in opdracht van het ministerie van VROM.

In woongebieden is led al een zuiniger alternatief voor (compact)fluorescentielampen met energiebesparingen die kunnen oplopen van 10 tot soms meer dan 15%. Gezien de snelle ontwikkeling van leds is het zo goed als zeker dat het besparingspercentage de komende jaren stijgt. Ledverlichting is op dit moment nog niet de meest energiezuinige vorm van openbare verlichting. De gele natriumlampen - die veel naast verkeerswegen gebruikt worden - zijn nog energiezuiniger.

De huidige aanschafkosten van leds zijn nog relatief hoog. In ledprojecten is het daarom lastig om de extra investeringen snel terug te verdienen. Naar verwachting daalt de prijs van leds en stijgt de energieprijs de komende jaren, waardoor de drempel voor aanschaf en gebruik van leds wordt verlaagd.

Sommige gemeenten zijn zo tevreden over het gebruik van leds dat deze ledverlichting op grote schaal gaan invoeren. Voorbeelden hiervan zijn de gemeenten Eindhoven, Breda, Assen en Tilburg. Een enkele gemeente had echter in de aanloopfase een slechte ervaring met een nieuwe leverancier of een kwalitatief slecht ledarmatuur en stopte daarom voortijdig met een pilot. Belangrijk is dat er bij een (proef)project vooraf voldoende aandacht wordt besteed aan het lichtontwerp en achteraf aan een goede evaluatie om ervaring op te doen met deze nieuwe technologie.

Bewoners en verkeersdeelnemers zijn over het algemeen tevreden over het gebruik van ledlampen in de openbare verlichting. Lichtniveau en 'lichtkleur' zijn voldoende, en er wordt geen afname van de sociale veiligheid ervaren.

De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op meer dan 35 proefprojecten met ledverlichting en aanvullende interviews. De proefprojecten zijn - in het kader van de Taskforce Verlichting - vanaf 2008 tot 2010 uitgevoerd in 25 gemeenten en geëvalueerd door Agentschap NL. Door gemeenten en provincies worden in totaal zo'n 250 proefprojecten met led uitgevoerd, in 150 gemeenten, betreffende meer dan 6.000 lichtpunten.

De Taskforce Verlichting voert activiteiten uit om energie-efficiënte verlichting in Nederland de standaard te laten worden. De Taskforce Verlichting is ingesteld door de minister van VROM. In de Taskforce Verlichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd die actief zijn op het gebied van verlichting.

Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek, waaronder formats voor pilotevaluatie, is te vinden op de pagina Ledpilots. Het rapport kunt u downloaden via Publicaties: Eindrapportage LED oplossingen voor openbare verlichting.

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met: Stefan de Krijger, persadviseur Agentschap NL, NL Energie en Klimaat Telefoon: (088) 602 78 30
E-mail: openbareverlichting@agentschapnl.nl
Wijzigingsdatum |

26-04-2010