Evangelische Omroep
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 17 2010

Ingang Oost, maandag 26 april, 19.25 uur, Nederland 1
Sake Elzinga is tijdens zijn werk van een ladder gevallen op een betonnen vloer.
De 3-jarige Daan Braxhoofden is naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gekomen, omdat hij al een tijdje heel erg benauwd is.
Marleen de Ruiter is uitgegleden en heeft daarbij lelijk op haar schouder terechtgekomen.
De heer Folkers heeft bij het voetballen letsel aan zijn enkel opgelopen, er wordt meteen een röntgenfoto gemaakt.

Rail Away, dinsdag 27 april, 19.55 uur, Nederland 2
Duitsland: München BOB
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
Vanuit München lopen 3 spoorlijnen naar Zuid-Beieren, die door de Bayerische Oberlandbahn worden bereden. In de uitlopers van de Alpen, vroeger vaak van belang door bos- en mijnbouw, werden in de tweede helft van de 19e eeuw nogal wat spoorlijnen aangelegd. Toen de mijnen sloten, dreigde dat ook voor het spoor. Nu zijn toeristen en forensen de belangrijkste klanten van dit spoornet geworden, dat reizigers een goede indruk geeft van het liefelijke landschap van Beieren.

De Kist, dinsdag 27 april, 20.50 uur, Nederland 2
Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer naar twee verschillende gasten. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. Ook krijgt Herman met zijn auto en kist veel reacties van mensen op straat. Ze vertellen hem hoe zij over de dood denken.

Schrijfster Sophie van der Stap kreeg op haar 21ste een ernstige vorm van kinderkanker. In haar eerste boek 'Het meisje met de negen pruiken' schrijft ze openhartig over haar ziekte. De dood ging aan haar voorbij, maar niet zonder sporen achter te laten. Ze laat Herman een aantal opvallende pruiken zien die ze tijdens de chemokuren droeg. Nu is Sophie ambassadrice van Orange Ribbon, een organisatie die tegen kinderkanker strijdt.

Marinus van den Berg is als pastor in palliatief centrum Cadenza in Rotterdam. Hij is een echte 'rouwdeskundige' en schreef tientallen boeken over dit onderwerp. Herman gaat samen met Marinus in gesprek met een vrouw die haar uitvaart voorbereidt. Ook al heeft Marinus honderden mensen tot hun overlijden begeleid. Voor hem went de dood niet. Hij is het met Paulus eens: 'De dood is het laatste kwaad.'

In deze aflevering gaat Herman naar de Bloemenmarkt in Amsterdam. Hoe reageren de marktbezoekers op de kist?

Catherine voor de Verandering, dinsdag 27 april, 22.50 uur, Nederland 2
Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God.
Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af?
Wim van Zanten (41) sleet eenderde van zijn leven achter de tralies. Hij was een fanatieke Feyenoord-hooligan en ex-bankrover. Wim heeft zijn criminele verleden vaarwel gezegd. Nu knokt hij als 'straatvechter voor Jezus' en wil zoveel mogelijk mensen winnen voor het geloof.
Catherine ontmoet Wim en onderzoekt de ommezwaai van boef naar evangelist.

Gezocht: vrijheid, dinsdag 27 april, 23.25 uur, Nederland 2
Wereldwijd zitten veel mensen gevangen, omdat ze het aandurven te strijden voor de mensenrechten. Omdat ze hun pen oppakken en hun mond opendoen. Omdat ze weigeren hun strijd op te geven.
Familieleden van deze politieke of gewetensgevangenen leven vaak in grote angst om het lot van hun dierbaren. Het is de vraag of ze elkaar ooit weer zien. In deze film vertellen zij hun verhaal en laten ons toe in de strijd die zij voeren om hun geliefden vrij te krijgen.
Een ode aan de rechten van de mens en de vrijheid van meningsuiting.

XMIX, woensdag 28 april, 13.53 uur, Nederland 3
De rijke badmeester
Er zijn valsmunters in de stad. Ze kopen van alles met vals geld. XMIX vindt sporen van chloor op de valse biljetten. Een kijkje in het zwembad lijkt een goed idee.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

XMIX, vrijdag 30 april, 9.25 uur, Nederland 3
Het gestolen schilderij
Uit het museum is een schilderij gestolen. XMIX komt erachter dat het schilderij door boeven naar de haven wordt gebracht. Het moet vast op een boot het land uit gesmokkeld worden. Komt XMIX op tijd?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 30 april, 15.00 uur, Z@pp
De kamelenkoningin
Elly vertelt over een koningin die op bezoek gaat bij de wijze, rijke en blije koning Salomo. De koningin heeft heel veel kamelen en kadootjes meegenomen. Dop en Kurk hebben voor Sjors een kadootje. Maar Sjors mag er nog niks van weten. Het is een verrassing. Sssst! Luister, zachtjes: Het is Sjanine, een vrouwtjes-kameel en samen met haar mag Sjors het toneelstukje spelen. Sjors wordt vast blij! Sssst, niet verklappen.

Checkpoint, zaterdag 1 mei, 9.40 uur, Nederland 3
Ga je ook wel eens te laat van huis weg waardoor je te laat op school komt? We gaan testen wat de beste manier is om sneller op je fiets vooruit te komen, zodat je nooit meer te laat komt. In de politietest onderzoeken wie de beste politieman is; de jongens of de meiden? En kun je in 1 minuut de vaatwasser uitruimen?
Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 1 mei, 18.30 uur, Nederland 2
Nederland Zingt staat helemaal in het teken van Oranje en bevrijding. Vanuit de Eusebiuskerk in Arnhem horen wij bekende Oranje liederen zoals Gelukkig is het land, Wilt heden nu treden en Wij leven vrij. Naast deze Nederlandse liederen uitgevoerd door Nederlandse koren en samenzang zingt ook het Oegandees Kinderkoor Mwangaza. Het koor bestaat uit (wees)kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar. Het woord Mwangaza komt uit het Swahili en betekent 'stralend licht'. En dat is ook precies wat het koor doet! De kinderen stralen het licht van Jezus Christus uit. Dat is waar ze over zingen en wat ze verkondigen.

De Grootste Royaltykenner van Nederland, zaterdag 1 mei, 20.15 uur, Nederland 2
Ook in 2010 gaat de EO op zoek naar De Grootste Royaltykenner van Nederland.

In deze spannende kennisquiz worden honderden royalty-experts uit het hele land tijdens een afvalrace getest op hun kennis van de Nederlandse Koninklijke Familie. Niet alleen de geschiedenis van de Oranjes staat centraal, maar ook het hofceremonieel, de actualiteit en natuurlijk de glitter en glamour rond Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en hun familie. De presentatie is in handen van royalty-expert Jeroen Snel en quizmaster Bert van Leeuwen.
De quizshow De Grootste Royaltykenner van Nederland biedt kijkers de gelegenheid hun royaltykennis bij te spijkeren én te zien hoe de liefhebbers scoren. In het programma vormen de mooiste, zeldzaamste en ontroerendste beelden van de Oranjes het uitgangspunt voor de quizvragen, die zowel de kenner als de leek zullen verrassen.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 2 mei, 9.00 uur, Nederland 1
Ds. Arie van der Veer ontmoet vandaag Eveline van der Linden. Eveline werd vlak na de oorlog geboren en had een eenzame jeugd. Er werd thuis niet gesproken over de oorlog of over haar moeder die overleed toen Eveline nog maar vier jaar oud was. Mede hierdoor was Eveline als puber zeer opstandig, maar dit veranderde toen zij tot geloof kwam. Vorig jaar besloot Eveline een onderzoek te starten naar het verzetsverleden van haar ouders. Dit leverde veel verrassende informatie op. Eveline praat met ds. Van der Veer over haar zoektocht en neemt hem mee naar verschillende plekken in Amersfoort die een rol spelen in dit verhaal.
Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 2 mei, 14.35 uur, Nederland 3

Drie Musketiers
In de Bijbel staat: Waar jaloezie en eigenbelang heersen, komt men tot wanorde en allerlei kwaad (Jakobus 3:16).
Vroeger konden de broers Marcel en Julius het prima met elkaar vinden. Dat is tegenwoordig wel anders. Sinds Julius loopt te puberen, is de gezelligheid in huis ver te zoeken. Marcel kan gelukkig goed praten met Suus, zijn buurmeisje. Maar als Marcel zijn broer met Suus ziet zoenen, barst de bom.
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Jong, zondag 2 mei, 21.20 uur, Nederland 3
Kopzorgen
Manuel Venderbos volgt twee jonge meiden die in de bloei van hun leven zijn. Beiden hebben ze een probleem dat hun leven beheerst. Maar wel twee totaal verschillende problemen. Stel je voor, je hebt een mooie bos haar en van de een op de andere dag begint je haar uit te vallen. Dat overkwam Sandra (22) ze is nu bijna helemaal kaal. Manuel gaat met Sandra op zoek naar de perfecte pruik.
Judith (16) kan niet meer zonder haar Dettol-fles. Ze heeft namelijk smetvrees. Haar leven wordt beheerst door schoonmaken en ook nog zichzelf schoonhouden. Het is zelfs zo erg dat Judith niet eens meer naar school kan. Judith laat aan Manuel zien wat de dingen zijn waar ze tegen aanloopt.

Noot voor redactie,