Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 25-3-2010

RIA BREMER VOLGDE 19 JAAR SAM: EEN LEVEN DAT BLIJFT VERBAZEN

AVRO zendt bijzondere documentaire uit op maandag 26 april

De AVRO zendt maandag 26 april de bijzondere documentaire 'Sam' uit. Daarin volgt Ria Bremer zo'n 19 jaar het leven van Sam. Zijn leven gaat vanaf zijn vijfde bergafwaarts. Hij wordt door een progressieve spierziekte doof en blind, kan niet meer lopen en niet zonder beademing. Ria ontmoet Sam voor het eerst in 1992, voor het AVRO-programma Vinger aan de Pols. Zijn levensverwachting is dan minder dan een jaar.

Bij het maken van de film was het uitgangspunt 19 jaar geleden: het volgen van de beslismomenten in een leven dat nog maar een paar maanden kon duren, volgens de artsen. Maar Sam is er nog steeds en zijn vreugde wint het nog steeds van zijn verdriet. Een leven dat blijft verbazen.

In de afgelopen jaren zijn de vele gesprekken met de ouders en het behandelend team vastgelegd. Er werd gesproken over 'zinloos medisch handelen'. Zinloos omdat een leven geen kwaliteit meer zou kennen, wanneer je niet meer kunt horen, niet meer kunt zien en niet meer zelf kunt ademhalen. Maar het leven van Sam ging verder, ondanks die criteria. Er wordt een speciaal hand/wang alfabet voor hem ontwikkeld, hij behaalt diploma's, hij krijgt zijn eigen appartement met 24 uur verzorging, hij studeert. Hij reist de wereld rond en wil nu rechten studeren.

De artsen en andere behandelaars blijven vol verbazing en ongeloof het leven van Sam volgen. De ouders hebben de zware opgave Sam te steunen in zijn wil om te leven.

Ria Bremer volgde Sam op zijn reis door ziekenhuizen, instellingen voor doof-blinden, revalidatie instellingen, maar ook bij zijn favoriete voetbalclub, bij het behalen van zijn diploma en op vakantie. Het geeft een beeld van een leven dat geleefd wordt tegen alle verdrukking in...

'Sam': een documentaire van Ria Bremer en Doret van der Sloot: maandag 26 april, 22.10 uur, Nederland 1.

Aansluitend: webcast op sam.avro.nl; betrokkenen en deskundigen uit de medische wereld discussiëren onder leiding van Pieter Jan Hagens verder over de vraag: wat is een zinvol leven eigenlijk en wie bepaalt dat?