Ingezonden persbericht


Een initiatief van Stichting Analyse van Gebouwen STAG

Persbericht:
Lezingenreeks 'Nieuwe Architectuur'
in samenwerking met Studium Generale TU Delft.

In de jaren 30 van de vorige eeuw bracht een ondernemende groep studenten in Delft een architectuurdiscussie op gang, waarbij zowel Granpré Moliere - later gezien als de leider van de Delftse School - als kopstukken van de 'nieuwe architectuur', onder wie Gropius, Le Corbusier, Oud en Van Eesteren, betrokken waren.

In deze lezingenreeks - die vooruitloopt op de tentoonstelling en manifestatie De Groep van Delft, met activiteiten in juni en later dit jaar - wordt ingegaan op de context en achtergronden van deze geschiedenis. De volgende lezingen vinden plaats in TOP, Hippolytusbuurt 14, Delft (het voormalige postkantoor):

Marinke Steenhuis: Deining in Delft
26 april 2010 | 20:15u.

In de periode waarin de leden van De Groep studeerden, begon stedenbouw zich steeds meer als een specifieke discipline te onderscheiden. Vonden de spanningen die er waren tussen de conservatieven en modernen ook plaats op het vlak van de stedenbouw, of was dit vooral een architectonische strijd? Marinke Steenhuis heeft onderzoek verricht naar de geschiedenis van het stedenbouwonderwijs in Delft en zal ingaan op deze vraag.

Gert Dumbar: grafische vormgeving in de jaren '20 en '30 17 mei 2010 | 20:15u.

Enkele leden van de Groep van Delft waren zeer actief op het vlak van de grafische vormgeving. Deze was in die tijd zeer in beweging en kende mensen als Cassandre, Piet Zwart en Paul Schuitema. In hoeverre waren Groepleden als Jan Albarda en Piet Donk, maar ook medestudenten als John van Erp navolgers of misschien zelfs voorlopers?

Nico Schwering: André Lurçat en zijn banden met Nederland 25 mei 2010 | 20:15u.

Sinds zijn studie is Nico Schwering geboeid door de kunst en architectuur van 1900 tot 1940. Hij heeft veel gereisd in Europa om projecten van deze architecten en hun tijdgenoten te bezoeken. Dit heeft geleid tot een aantal publicaties. Nico Schwering zal tijdens de lezing ingaan op met name André Lurçat en de relatie die bestond met van De Groep van Delft.

Joaquim Medina Warmburg: the German representatives of the first years of CIAM: Adolf Behne, Walter Gropius and Marcel Breuer 31 mei 2010 | 20:15u.
Deze lezing zal in het Engels gehouden worden

Tijdens de Internationale Leergang voor Nieuwe Architectuur, georganiseerd door de bestuursleden Joost Boks, Henk Brusse en Jan Albarda van 'Practische Studie', waren enkele prominente Duitse ontwerpers aanwezig. Welke lessen gaven zij de aanwezigen mee? Joaquim Medina Warmburg heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar Walter Gropius, Marcel Breuer en de theoreticus Adolf Behne en zal in zijn lezing op deze lessen ingaan.

Over de sprekers:

Dr. Marinke Steenhuis (1971) studeerde architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is directeur van SteenhuisMeurs, onderzoeksbureau voor cultuurhistorie. Het onderzoek naar het oeuvre van stedenbouwkundige ir. P. Verhagen (1992-1950) resulteerde in 2007 in een promotie bij prof. dr. Auke van der Woud. Marinke Steenhuis is onder anderen voorzitter van de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten.

Gert Dumbar (1941) is grondlegger van het vermaarde bureau Studio Dumbar en ontving in 2009 de BNO Piet Zwart Award. Dumbar is opgeleid tot schilder aan de Vrije Academie in Den Haag en later tot vormgever aan het Royal College of Art in Londen. In 1977 startte hij Studio Dumbar, dat zich ontwikkelde tot een broedplaats van jong talent en een groot aantal huisstijlen voor nationaal en internationaal opererende opdrachtgevers produceerde.

Nico Schwering (1957) is architect. Hij heeft gestudeerd aan de HTS in Den Haag en vervolgens aan de TH in Delft. In 1986 is hij met prijs afgestudeerd op het ontwerp voor een architectuurmuseum in Amsterdam. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende architectenbureaus in Nederland.

Prof. Dr. Joaquim Medina Warmburg (1970, Cádiz, Spanje) is verbonden aan de Technische Universität Kaiserslautern en heeft recent de Walter Gropius Leerstoel aanvaard in Buenos Aires, Argentinië. Hij heeft publicaties op zijn naam over bovenstaande en andere belangrijke architecten van de 20ste eeuw.

Op 7 juni zal het boek 'Moderniteit in een behoudende omgeving - Jan Albarda en de Groep van Delft' van Jan Molema en Suzy Leemans (Jap Sam Books) gepresenteerd worden in Bacinol 2, Hooikade 13, Delft. Het onderzoek wat ten grondslag ligt aan dit boek, vormt de aanleiding van deze manifestatie. Meer informatie over de lezingen, tentoonstelling, boek en de manifestatie is te vinden op www.degroepvandelft.nl.



Ingezonden persbericht